AMSTERDAM - Marianne Timmer heeft dinsdag per direct haar imposante schaatscarrière beëindigd. Dat heeft de schaatsster besloten, een dag nadat ze de NK sprint via de zijdeur verliet.

De drievoudig olympisch kampioene werd in aanloop naar dat titeltoernooi ziek en kwam daardoor duidelijk kracht te kort om voor de ereplaatsen mee te doen. Omdat het evenement ook een selectiewedstrijd was, was het onzeker of Timmer dit seizoen nog in actie kon komen.

Timmer was aanvankelijk al van plan om na dit schaatsjaar haar loopbaan te beëindigen. Dat heeft ze nu met onmiddellijke ingang gedaan.

''Ik ben altijd onafhankelijk geweest en dat wil ik blijven tot het bittere eind. Ik houd de eer aan mezelf'', vertelde ze aan De Telegraaf waar ze als columniste aan verbonden is.

Olympisch kampioen

Timmer (36) werd in haar loopbaan driemaal olympisch kampioene. In 1998 won ze in Nagano goud op de 1000 en 1500 meter. Acht jaar later kroonde ze zich bij de Winterspelen van Turijn wederom tot de beste, op de 1000 meter. In 2004 slaagde ze er als enige Nederlandse vrouw in de wereldtitel sprint te veroveren.

De schaatsdiva wilde aanvankelijk afscheid nemen bij de Winterspelen van Vancouver, maar ze wist zich door een enkelblessure - die ze in november 2009 opliep - niet te plaatsen voor dat evenement. Daarop besloot Timmer haar loopbaan met een jaar te verlengen en wilde ze afscheid nemen bij de WK afstanden in Inzell (maart).

WK afstanden

Door haar matige optreden bij de NK sprint - op de eerste 500 meter werd de niet-fitte schaatsster slechts veertiende - werd het onzeker of Timmer zich nog wel kon plaatsen voor de WK afstanden.

Timmer verliet na die 500 meter via de achteruitgang Thialf en besloot vervolgens een dag later per direct de handdoek te werpen.