HEERENVEEN - Schaatsster Marianne Timmer heeft direct na de 500 meter op het NK sprint in Heerenveen besloten huiswaarts te keren. De grieperige drievoudig olympisch kampioene kwam in Thialf niet verder dan de veertiende plaats.

Nadat ze vorige week een flinke griep had opgelopen, bleek de drievoudig olympisch kampioene in de Friese schaatstempel te verzwakt om nog een rol van betekenis te spelen. Op de eerste 500 meter eindigde ze troosteloos als veertiende (40,03), waarna de rijdster van Liga via de achterdeur Thialf verliet.

''Ik ben nog lang niet fit'', vertelde Timmer tegenover de NOS. ''Ik moest hier starten om me te plaatsen voor de 1000 meter en misschien hing er wel een wondertje in de lucht. Dan ga je het tegen beter weten in toch maar proberen. Maar ik heb gewoon geen kracht.''

Drie opties

Voor de schaatsdiva zijn er drie opties: hopen op een plek bij een skate-off over 500 meter, haar carrière beëindigen of nòg een seizoen doorgaan. De WK afstanden, in de nieuwe overdekte hal van Inzell, leek haar een mooi evenement om de laatste keer alles uit haar topsportlichaam te halen.

Maar een fraai afscheid lijkt haar wederom niet gegund. Timmer moest tijdens de NK sprint in Thialf goed presteren om ook in de tweede seizoenshelft op de 500 en 1000 meter te mogen uitkomen.

Het is de vraag of Timmer zich überhaupt nog kan motiveren om enkele internationale wedstrijden over 500 meter te schaatsen, omdat ze op die afstand nooit in de buurt van het podium zal komen. Starten op haar geliefde 1000 meter is - dit seizoen - echter uitgesloten.

Afscheid

Aanvankelijk wilde ze afscheid nemen tijdens de Olympische Spelen van Vancouver. Marianne Timmer werd in november 2009 tijdens een wereldbekerwedstrijd in Heerenveen echter onderuit geschoffeld door de Chinese schaatsster Ying Ju.

Ze liep daarbij een dusdanig zware blessure op dat ze dat seizoen niet meer in actie kwam. Omdat Timmer haar loopbaan op die wijze niet wilde beëindigen, besloot ze haar afscheid te verplaatsen naar maart 2011.