AMSTERDAM - Rik van den Boog heeft aangegeven blij te zijn met de kritiek die Johan Cruijff de laatste maanden uitte op Ajax. De legendarische nummer veertien was kritisch over alle geledingen binnen de club.

De algemeen directeur vond de manier waarop Cruijff zich roerde minder positief, maar begrijpt wel het punt dat hij wilde maken. “Kritiek is altijd goed. Wie niet kritisch is, bereikt de top niet”, vertelt Van den Boog aan Ajax TV.

“Kritiek is bij uitstek het middel om iemand van gedachten te veranderen. Maar de manier waarop verdient niet de schoonheidsprijs. Daarom ben ik blij dat we nu op een goede manier met elkaar in gesprek zijn.”

Duidelijk

Inhoudelijk was de boodschap van Cruijff altijd duidelijk, meende Van den Boog. De oud-Ajacied vond dat er van de peilers – topspelers uit de eigen jeugd, goed positiespel – waar Ajax om bekend stond niets meer over was.

“Zodra specifieke eigenschappen van spelers wegvielen, vielen we terug naar bedenkelijk niveau”, gaf Van den Boog aan. Uiteindelijk leidde dit zelfs tot het vertrek van trainer Martin Jol. “Martin gaf om moverende redenen aan: ik zie die rechterspits uit de eigen jeugd nog niet.”

Ervaring

“Hij was bezig orde op zaken te stellen – daarvoor haal je zo'n man met ervaring binnen – maar heeft het karwei niet kunnen en willen afmaken.” Van den Boog heeft er geen spijt van dat hij Jol niet tijdens de zomer al de wacht aanzegde, toen de trainer opzichtig flirtte met Fulham.

“Dat gebeurde kort voor we moesten aantreden in de voorronde van de Champions League. Na een fantastische reeks in de tweede helft van het vorige seizoen en met een team dat volledig vertrouwen had in de trainer, vond ik dat we niet moesten zeuren, maar doorgaan.”