ZEIST - Oud-voetballer Frans de Munck is vrijdagavond op 88-jarige leeftijd in zijn woonplaats Arnhem overleden. Dat maakte de voetbalbond KNVB bekend. De voormalige doelman werd in 1958 met DOS kampioen van Nederland.

De oud-international speelde verder voor Fortuna '54, VV Goes, Sittardse Boys, 1. FC Köln, BV Veendam en SC Cambuur. De Munck, bijgenaamd 'de Zwarte Panter', speelde 31 interlands voor Oranje.

Hij debuteerde op 23 april 1949 in een vrienschappelijke interland tegen Frankrijk. Oranje won dat duel met 4-1.

De Munck nam in maart 1953 deel aan de beroemde 'watersnoodwedstrijd' tussen het Nederlands elftal en Frankrijk in Parijs. Dat duel, dat in 2-1 voor Oranje eindigde, was bedoeld om geld op te halen voor de slachtoffers van de watersnoodramp, enkele weken daarvoor.

Betaald voetbal

Oranje trad in Parijs aan met een team dat bestond uit profs die in het buitenland speelden. Nederland kende op dat moment nog geen profvoetbal.

De wedstrijd in Parijs wordt gezien als de aanleiding voor het ontstaan van betaald voetbal in Nederland. Een jaar later werd de eerste betaaldvoetbalwedstrijd in Nederland gespeeld.

Jubileum

Nederland en Frankrijk arrangeerden in 2004 een oefenwedstrijd om de 'watersnoodwedstrijd' van 51 jaar daarvoor te herdenken. De Munck was speciale gast bij dat duel.

Schorsing

De Munck werd in het begin van de jaren vijftig, toen voetbal nog werd gezien als een amateursport, voor een jaar geschorst door de KNVB omdat hij geld zou hebben aangenomen bij Sittardse Boys. Hij vertrok daarop naar de Duitse club 1. FC Köln. Na zijn actieve voetbalcarrière werkte 'de Zwarte Panter' als trainer bij Vitesse, Club Brugge en Lierse SK.

De Munck verwierf zijn legendarische bijnaam vanwege zijn charismatische verschijning (zwart haar en zwart shirt) en katachtige reflexen.