Gehavend Heerenveen verslaat ADO Den Haag

HEERENVEEN - SC Heerenveen stond woensdag in het eigen Abe Lenstra-stadion op een kruispunt. Om terug te keren naar het linkerrijtje van de competitiestand moesten de Friezen tegen ADO Den Haag winnen. Bij een gelijkspel of nederlaag zou het team van Foppe de Haan afglijden naar de onderkant van de middenmoot. De ambitieuze opzet slaagde. Heerenveen won met 2-0.

Heerenveen kon wel een gemakkelijk avondje gebruiken. In de laatste zes weken verloor de Friese club vijf keer en werd er één keer gelijkgespeeld tegen hekkensluiter FC Zwolle. Vijf basisspelers waren tegen ADO Den Haag niet fit genoeg om in actie te komen. De verdedigers Bakkati (enkel), Klompe (rug), de middenvelders Radomski (lies) Vayrynen (griep) en aanvaller Correia (keelontsteking) volgden de wedstrijd thuis of vanaf de tribune.

Hartverwarmend slecht

In venijnige kou zagen 14.200 toeschouwers woensdag een hartverwarmend slechte wedstrijd tussen de nummers elf en zestien van de ranglijst. Dat slecht voetbal best vermakelijk kan zijn, bewezen Heerenveen en ADO Den Haag zowel voor als na de pauze. Het krachtsverschil was in de eerste helft miniem, maar de thuisclub kon in de beginfase bogen op meer kansen. Dat resulteerde na een klein half uur in een doelpunt van Sibon. De clubtopscorer (zes goals) had het geluk dat de onzekere doelman Jansen een afstandsschot van Venema onzorgvuldig pareerde. Jansen komt bij ADO Den Haag dit seizoen in aanmerking voor de blunderprijs, want keer op keer helpt hij de tegenstander in het zadel.

Jansen

Het niveau van ADO Den Haag was na rust bijzonder pover. De bezoekers grossierden in balverlies en misverstanden, vooral in verdedigend opzicht. De hoofdrol daarbij was steeds weggelegd voor Jansen. Heerenveen daarentegen toonde het surplus aan klasse, slagvaardigheid en mentaal overwicht. Alleen misten de aanvallers Sibon, Selakovic en Samaras de precisie om de magere voorsprong te vergroten. Pas in de tachtigste minuut werd de veilige marge bereikt. Een afstandsschot van Selakovic kaatste via de voet in het doel van keeper Jansen.

NUwerk

Tip de redactie