AZ met moeite langs FC Groningen

ALKMAAR - Na een paar tegenvallende resultaten heeft AZ de weg omhoog weer gevonden. De Alkmaarders wonnen woensdagavond in de Hout van FC Groningen met 2-1. Of dat verdiend was, valt te betwijfelen. Vooral in het tweede deel waren de Groningers aanmerkelijk beter.

Het beste in AZ kwam nog niet boven. Dat Adriaanse's formatie even over zijn top heen is, bewezen recente resultaten tegen Roda JC (1-5) en RKC (1-1). Een heel seizoen pieken kan niet, was de logische verklaring van de trainer.

Fouten

Wel probeerden de Alkmaarders van elke aanval iets te maken. Het ligt in het karakter van het elftal opgesloten met risico te spelen. Als de vorm wat minder is, wil dat nog weleens tot de nodige fouten leiden. Zo ook tegen Groningen.

Nu was ook niet te verwachten dat de Groningers zomaar even aan de kant zouden worden gezet. Met AZ behoort de formatie van coach Jans tot de verrassingen van het seizoen. De degelijke middenmoter bleek ook in de Hout een compact geheel, waartegen het moeilijk voetballen was.

Individuele klasse

Natuurlijk heeft AZ wat meer individuele klasse. Ook met een elftal met een aantal niet fitte spelers had dat gevaarlijke acties tot gevolg. Uit één daarvan scoorde Elkhattabi, de gevaarlijkste man aan Alkmaarse kant. Na ruim een kwartier schoot hij hard raak, na een door de Groningse defensie niet goed weggewerkte vrije trap.

Dat de thuisclub halfweg op voorsprong stond, kon niet onverdiend worden genoemd. AZ viel voortdurend aan, of probeerde dat althans, en kreeg meerdere redelijke mogelijkheden. Groningen had pas in de 45e minuut voor de eerste keer uitzicht op een treffer. Salmon kon vrij inkoppen, maar plaatste de bal precies in de handen van doelman Timmer.

Doel

Daarna trok FC Groningen het initiatief naar zich toe. Het leidde tot kansen voor Smit en Matthijs, de betere mensen aan Groninger zijde. Na ruim een uur zette Jans ook nog eens Drent in. De pinchhitter, in twee weken hersteld van een spierscheuring, zorgde voor nog meer druk op het Alkmaarse doel. Vooral dankzij doelman Timmer bleef de gelijkmaker uit.

Als wel vaker in dergelijke situaties viel het doelpunt aan de andere kant. Nadat Jans een extra aanvaller (Tuhuteru) voor een verdediger bracht, profiteerde AZ van de ruimte. Elkhattabi maakte zijn tweede van de avond. Amper een minuut later kwam Groningen door Salmon terug in de race. Verder dan 2-1 kwam Jans' elftal echter niet.

NUwerk

Tip de redactie