ALKMAAR - Een lid van de gymnastiekunie KNGU heeft bij de tuchtcommissie van de bond een klacht ingediend tegen turner Yuri van Gelder. Het lid vindt dat Van Gelder de bond reputatieschade heeft toegebracht in de aanloop naar de WK eerder dit jaar in Rotterdam.

De ringenspecialist werd uit de selectie gezet nadat hij had gezegd dat hij opnieuw cocaïne had gebruikt. Van Gelder bekende later dat hij erover had gelogen.

''Yuri heeft mijns inziens willens en wetens de KNGU schade berokkend door zich onder valse voorwendselen terug te (laten) trekken van het WK 2010."

"Hierdoor ontstond onder meer in de pers een verkeerd en negatief beeld van de gymnastieksport in het algemeen en de KNGU in het bijzonder'', liet het KNGU-lid vrijdag via een verklaring van De Wit Juristen uit Alkmaar weten.

Geen mededelingen

Eerder deze week werd juist bekend dat Van Gelder van de bond een kans krijgt weer terug te keren in het topturnen. De KNGU wilde vrijdag niet ingaan op de klacht.

''Wij doen hier geen mededelingen over. Maar ieder lid heeft het recht een klacht in te dienen en die zal op een serieuze manier worden behandeld'', aldus de woordvoerder van de bond.

Volgens het lid is er geen sprake van persoonlijke rancune tegen Van Gelder, maar wil het lid de tuchtcommissie een oordeel laten geven over de schadelijke effecten van zijn uitspraken.