FIFA blundert bij opstellen wedstrijdschema's

ABU DHABI - Het lijkt erop dat de FIFA bij de organisatie van het WK voetbal onder 20 jaar in de Verenigde Arabische Emiraten weer eens "lelijk in eigen doel heeft geschoten". De laatste en in de meeste gevallen beslissende groepswedstrijden zijn namelijk niet tezelfdertijd op verschillende plaatsen vastgesteld, maar na elkaar in hetzelfde stadion. Dat kan competitievervalsing uitlokken.

De Nigeriaanse voetbalkenner Tunde Cooker luidde woensdag nog maar eens de bel in Abu Dhabi. "Ik ben verbaasd dat de FIFA niets heeft geleerd van eerdere blunders. Het is heel wel denkbaar dat de twee teams in de laatste wedstrijd het, om zelf door te kunnen gaan, op een akkoordje gooien en bijvoorbeeld gelijkspelen of een bepaalde uitslag afspreken."

Vervalsing

In de eindronde van het WK van 1982 was daarvan een schrijnend voorbeeld te zien. Algerije versloeg destijds in Spanje in de groep zowel Duitsland als Chili, maar werd uitgeschakeld doordat de Duitsers en Oostenrijkers elkaar in de slotwedstrijd (1-0) het balletje toeschoven omdat die uitslag voor beiden volstond.

De FIFA probeerde dergelijke taferelen sindsdien te voorkomen door een betere programmering, behalve nu dan. "We hebben het natuurlijk geprobeerd", lichtte FIFA-official Andres Herren toe, "maar in dit geval klopte de logistiek niet. Het bleek domweg niet mogelijk. We kunnen alleen maar hopen op het gevoel voor fairplay bij de deelnemende teams."

NUwerk

Tip de redactie