LONDEN - Het geharrewar rond het gebruik van de naam Lotus in de Formule 1 houdt maar aan. Donderdag mengde de familie van de oprichter van Lotus, Colin Chapman, zich in de twist. De familie wil niet dat de naam Team Lotus in 2011 herleeft in het wereldkampioenschap.

Teambaas Tony Fernandes van Lotus Racing heeft echter heel andere plannen. De steenrijke Maleisiër, die vorig seizoen debuteerde in de Formule 1 met Lotus Racing, meent het volste recht te hebben om de historische naam Team Lotus te voeren. Hij kocht dit jaar het recht op die naam.

Team Lotus was ook de naam van de legendarische renstal van Colin Chapman die in de jaren zestig, zeventig en tachtig successen aaneenreeg in de koningsklasse.

Juridische procedures

De twist rond de naam heeft al geleid tot juridische procedures. Volgens de familie Chapman is dit jaar een einde gekomen aan de licentie van Fernandes om de naam Lotus te gebruiken.

Alle steun is er nu voor het team van Renault in de Formule 1, dat een samenwerkingsverband is aangegaan met Group Lotus. Dat bedrijf maakt en verkoopt heden ten dage daadwerkelijk sportwagens van het merk Lotus.

''Gedurende het jaar 2010 hebben wij vaak genoeg duidelijk gemaakt dat we eraan hechten dat de naam Team Lotus niet in de Formule 1 mag worden gebruikt'', aldus een verklaring van Clive Chapman, de zoon van Colin.

Kleurstelling

Fernandes heeft inmiddels Group Lotus voor de rechter gedaagd om de beëindiging van de licentie aan te vechten. Hij is vooralsnog gewoon van plan met Team Lotus en de coureurs Jarno Trulli en Heikki Kovalainen het seizoen 2011 aan te vangen.

Wel ziet Fernandes af van een eerder plan om het historische zwart met goud weer in te voeren op zijn bolides. Team Lotus houdt nu de groen-gele kleurstelling aan.