Galatasaray verslaat Juventus in CL

DORTMUND - Galatasaray was weliswaar voor het Champions League-duel met Juventus verbannen naar Dortmund maar voelde zich daar dinsdagavond toch erg thuis. Het Westfalen-stadion was gevuld met bijna 65.000 toeschouwers uit het Roergebied, de meesten van Turkse komaf. Ze vierden feest.

Galatasaray won met 2-0, dankzij doelpunten van de grote vedette Hakan Sükür in de tweede helft, en behield in poule D een kans op een plek bij de laatste zestien. Dan moet volgende week wel in Spanje worden gewonnen van Real Sociedad. Daar zullen de supporters ongetwijfeld vijandiger reageren op de verrichtingen van Frank de Boer en de zijnen.

Bank

Juventus was al zeker van de achtste finale en heeft nog een punt nodig voor de groepszege. De Italianen dachten die beter in Duitsland te kunnen ophalen dan in het "te gevaarlijke", aldus de UEFA, Istanbul. Coach Lippi meende het zich dan ook te kunnen permitteren Nedved, Trezeguet en doelman Buffon op de bank te planten en Del Piero zelfs thuis te laten. Edgar Davids mocht mede daarom in de basis beginnen en was erg actief.

Zenuwachtig

In de eerste helft had de tactiek van Lippi alle kans van slagen. Galatasaray had na een zenuwachtig begin weliswaar meer balbezit, de betere mogelijkheden waren voor Juventus. Mondragon zou in het Turkse doel echter uitgroeien tot de absolute uitblinker. Alleen op een vrije trap van Miccoli had hij geen antwoord, maar toen kwam de paal te hulp.

Sükür

Nog geen honderd seconden na de hervatting opende Hakan Sükür de score. Hij rondde een uitstekende voorzet van Sabri, die op links aan zijn bewaker ontsnapte, af. Ver in blessuretijd - de Deense scheidsrechter Kim Morten Nielsen liet de ploegen zeven minuten nablijven - zorgde hij na een passje van invaller Hasan Sas ook voor de beslissing.

Davids

Davids had vlak daarvoor geel gekregen en is voor het slotduel tegen Olympiakos Piraeus geschorst. De Boer werd in de 85e minuut vervangen door de 35-jarige Bülent. Deze trouwe verdediger, die nimmer voor een andere club speelde, werd geactiveerd voor zijn honderdste Europa Cup-wedstrijd.

Tip de redactie