ALKMAAR - Het al uitgeschakelde AZ heeft de Europa League woensdag positief afgesloten. De laatste wedstrijd werd in Alkmaar met 3-0 gewonnen van BATE Borisov uit Wit-Rusland.

Zo was er toch nog een lichtpuntje voor AZ na een teleurstellend Europees avontuur. De ploeg sluit groep E af op een derde plaats met zeven punten uit zes duels.

AZ vermaakte het Noord-Hollandse publiek vooral in de eerste helft. Ondanks een groot aantal kansen was het bij rust slechts 1-0. Na de pauze vonden beide teams het wel goed en mocht de thuisploeg in de slotfase nog uitlopen naar 3-0.

Krachten sparen

BATE was al geplaatst voor de volgende ronde en AZ spaarde krachten voor het competitieduel van zondag tegen NEC en het bekerduel met rivaal Ajax vier dagen later.

AZ nam met de zege revanche voor de zware nederlaag in de uitwedstrijd tegen BATE (4-1). Bovendien leverde de tweede winst in de groepsfase de club nog een bonus op van 140.000 euro.

Het kon de onvrede over de Europese campagne echter niet verbloemen. Vooral in uitduels liet AZ het afweten. Kansloze verliespartijen bij BATE en Dinamo Kiev konden in goede thuisduels onvoldoende gerepareerd worden.

Nederlaag incident

Met de overwinning bewees de formatie van Gertjan Verbeek wel dat de competitienederlaag van zondag bij FC Groningen (2-0) slechts een incident was.

Ook zonder vaste waarden als Dirk Marcellis, Ragnar Klavan en Rasmus Elm zit de ploeg goed in elkaar. De spelers vonden elkaar gemakkelijk waardoor er veel kansen worden gecreëerd. Het benutten van die mogelijkheden is alleen een probleem.

De eerste kans was tegen BATE wel raak. Kolbeinn Sigthorsson was de maker. De jonge IJslander kreeg de bal mee van Maarten Martens en schoot onberispelijk raak via de onderkant van de lat.

Daarna had AZ al in de eerste helft kunnen uitlopen naar een ruime voorsprong. Erik Falkenburg, Pontus Wernbloom en Brett Holman hadden het vizier echter niet op scherp staan.

Slordig met kansen

Ook na de pauze ging AZ slordig om met de kansen. Toch maakte Sigthorsson, die de niet voor Europees voetbal ingeschreven Graziano Pellè verving, nog zijn tweede.

Vlak daarna mocht de jonge invaller Adam Maher ook nog zijn eerste treffer voor AZ maken. Verdedigend kwam de thuisploeg niet meer in de problemen. Het deed de nummer zes van de eredivisie wellicht beseffen dat er dit seizoen Europees meer had ingezeten.