AMSTERDAM - Nicolien Sauerbreij is in de Amsterdamse RAI uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar. Mark Tuitert werd gekozen tot Sportman van het Jaar.

Tuitert werd door zijn collega-sporters verkozen boven voetballer Wesley Sneijder en zijn collega-schaatser Sven Kramer.

Tuitert won op de Olympische Winterspelen een gouden medaille op de 1500 meter.

Haar collega-sporters gaven aan Sauerbreij de voorkeur boven schaatsster Ireen Wüst en zwemster Linsy Heister.

Winterspelen

De snowboardster dankt haar uitverkiezing aan de gouden medaille die ze won op de Olympische Winterspelen.

Sauerbreij was niet aanwezig in Amsterdam omdat ze voor wereldbekerwedstrijden in de Amerikaanse staat Colorado verblijft.

Daar reageerde ze dolblij. ''Dit is echt heel gaaf. Heel gek dat ik nu hier sta en niet in Amsterdam ben. Ik heb lang getwijfeld, maar een sporter kiest er het liefst voor te sporten.''

Vergeer

Tot Gehandicapte Sporter van het Jaar werd Esther Vergeer uitgeroepen. De rolstoeltennisster won de prijs voor de vijfde keer.

Vergeer haalde het voor zeiler Thierry Schmitter en tafeltennisster Kelly van Zon.

De verkiezingen, die voor de zestigste keer plaatsvonden, kenden een andere opzet. Een vakjury had de genomineerden bepaald waarna de aanwezige A-sporters voorafgaand aan de uitzending konden stemmen.

Anton Geesink

Een aantal genomineerden ontbrak om tal van redenen. Een speciaal eerbetoon was er voor oud-judoka en drievoudig winnaar Anton Geesink. De sportbestuurder overleed dit jaar.