AMSTERDAM - Johan Cruijff rekent dinsdagavond op steun van de leden van Ajax. De legendarische nummer veertien hoopt dat zo veel mogelijk oud-spelers van de Amsterdamse club in de ledenraad van zijn jeugdliefde belanden.

Op verzoek van Cruijff hebben oud-spelers Aron Winter, Keje Molenaar, Edo Ophof, Peter Boeve, Barry Hulshoff, Ko Meijer, Dick Schoenaker en voormalig jeugdtrainer Dirk Groot zich kandidaat gesteld voor de verkiezingen van de ledenraad.

De bijna zeshonderd leden van de Amsterdamse club mogen dinsdagavond in de Arena bepalen of het erelid zijn zin krijgt.

Macht

Cruijff komt waarschijnlijk zelf ook zijn stem uitbrengen. Hij vindt het belangrijk dat oud-spelers meer macht bij Ajax krijgen. Als het aan de beroemde Amsterdammer ligt, treden er in de toekomst ook oud-voetballers toe in de raad van commissarissen van zijn geliefde vereniging. ''Want zij weten precies hoe een topclub het beste kan presteren'', zegt hij.

De ledenraad van Ajax bestaat uit 24 personen. Acht zetels komen dinsdag vrij. Het is geen uitgemaakte zaak dat die door de mannen van Cruijff worden ingenomen. Zes van de bewuste acht personen stellen zich namelijk opnieuw verkiesbaar.

Ruud Haarms, Rutger Koopmans, Sonny Léon, Ron Oudendijk, voorzitter Arend de Roever en Arthur Smolders willen graag terugkeren in de ledenraad. Mike Harman en Jan van Eijden hebben zich ook verkiesbaar gesteld.

Ophof

Volgens de statuten van Ajax mogen de 24 personen van de ledenraad geen andere functies in het voetbal bekleden. Het is onduidelijk of Edo Ophof een nevenfunctie bij NEC wil opzeggen. Hij bekleedt een rol in een commissie die aandelen van de Nijmeegse club beheert.

Keje Molenaar neemt regelmatig deel aan discussieprogramma's op televisie. Piet Schrijvers had zich aanvankelijk ook kandidaat voor de verkiezingen van de ledenraad gesteld. De oud-doelman heeft zich echter teruggetrokken.