RIJSWIJK - De een is dankbaar dat Tom Walkinshaw deel heeft uitgemaakt van zijn leven, de ander herinnert de zondag overleden teambaas vooral als een keiharde zakenman.

Jan Lammers en Jos Verstappen hebben tijdens hun racecarrières ieder op geheel eigen wijze kennis gemaakt met Walkinshaw. ''Tom was geen zeurpiet, maar een realist. Zo moeten we ook met zijn dood omgaan'', aldus Lammers.

De aan de gevolgen van kanker overleden Schot genoot veel aanzien in de autosportwereld. Walkinshaw vierde in de jaren tachtig met Jaguar successen in de sportcars-series en won twee keer de befaamde 24-uursrace van Le Mans, in 1988 en 1990.

Tijdens de eerste zege zat Lammers achter het stuur van de bolide van Walkinshaw. ''Ik heb veel aan Tom te danken, zowel sportief als financieel. Hij was een op resultaat gerichte man, die met die houding op sommigen nors kon overkomen. Dat had echter puur te maken met zijn sportieve ambities.''

Benetton

Begin jaren negentig stapte Walkinshaw bij Benetton de Formule 1 in. De Schot was betrokken bij het aantrekken van de talentvolle Duitser Michael Schumacher, die bij Benetton twee van zijn zeven wereldtitels veroverde (1994 en 1995).

Verstappen debuteerde in 1994 bij Benetton in de Formule 1. ''Ik heb toen nauwelijks met Tom te maken gehad. Hij deed het technische gedeelte, ik had vooral contact met teambaas Flavio Briatore.''

Wegen kruisen

De wegen van Verstappen en Walkinshaw kruisten elkaar later opnieuw tot twee keer toe bij Arrows. De Nederlander reed in 1996 en van 2000 tot 2002 voor het team van de Schot. ''Ik heb Tom toen leren kennen als een harde zakenman.

Uiteindelijk was hij heel unfair naar mij toe'', aldus Verstappen, die voor aanvang van het seizoen 2002 ondanks een contract aan de kant werd gezet door Walkinshaw.

Beste leuke jaren

''Als hij je echt nodig had, deed hij alles voor je. Zo gauw Tom je niet meer nodig had, liet hij je vallen'', aldus Verstappen. ''Maar ik heb hem ook heel anders meegemaakt. Ik heb twee jaar bij hem gereden, dat zijn beste leuke jaren geweest maar het liep niet zo leuk af."

"Al met al kijk ik dus niet zo positief terug op mijn verleden met Walkinshaw. Ik vind dat als je een afspraak maakt, je die ook na moet komen.''

Praatjes

Volgens Lammers was Walkinshaw geen man van de gezellige praatjes. ''Alleen als het functioneel was, sprak ik hem de laatste jaren nog."

"Ik heb zes jaar voor hem gereden en vind dat hij mijn leven heeft verrijkt. Ik ben dankbaar dat we deel hebben uitgemaakt van elkaars leven. Het is een enorm gemis dat hij is overleden.''