DUBAI - Ranomi Kromowidjojo zal zich tot de Olympische Spelen van 2012 volledig focussen op de 50 en 100 meter vrije slag, plus de 4x100 estafette. Dat vertelde de 20-jarige Groningse zwemster maandag in Dubai, waar later deze week de wereldkampioenschappen kortebaan worden gehouden.

Dat vertelde de 20-jarige Groningse zwemster maandag in Dubai, waar later deze week de wereldkampioenschappen kortebaan worden gehouden.

De pupil van coach Jacco Verhaeren kan ook goed op de vlinderslag uit de voeten, maar zal zich tot 'Londen' niet daarop specialiseren.

Goud

''Ik focus me liever op één ding'', geeft Kromowidjojo als reden. ''Ik vind het belangrijker om één keer goud te winnen dan twee keer zilver.''

De topzwemster denkt ook op andere disciplines de aansluiting met de wereldtop te kunnen vinden - zoals op de 100 vlinder en 200 vrij - maar wil zich voorlopig niet aan zulke experimenten wagen. ''Dan moet je ook meer op inhoud trainen'', verduidelijkt ze. ''En daarbij weet ik nu al dat ik op de 100 vlinder in Londen geen olympisch kampioen word.''

Swim Cup

De route naar Londen 2012 is al helemaal uitgestippeld. Begin januari begint ze aan de voorbereidingen op het langebaanseizoen, waarna ze in april tijdens de Swim Cup in Eindhoven tickets voor de WK langebaan wil veiligstellen.

In Sjanghai worden komende zomer niet alleen wereldtitels verdeeld, maar ook olympische startbewijzen. Kromowidjojo wil dan in elk geval startrecht vergaren op de 50 en 100 vrij, plus de estafette. Want op al die drie nummers maakt ze in Londen kans op een medaille.