ARNHEM - De licentiecommissie van de KNVB heeft Vitesse ingedeeld in categorie 1. Dat betekent dat de club uit Arnhem onder curatele staat bij de voetbalbond. Vitesse maakte zondag zelf bekend dat het één punt te kort kwam om in de 'veilige' categorie 2 te blijven.

De licentiecommissie deelde de Arnhemmers op basis van de jaarcijfers over het seizoen 2009-2010 in de laagste categorie in.

Vitesse heeft beroep aangetekend tegen dat besluit. De club diende op 1 oktober een herziene jaarrekening in, maar de licentiecommissie wil die niet accepteren.

Vitesse heeft overigens over afgelopen seizoen een positief bedrijfsresultaat geboekt van 1,6 miljoen euro.

De Arnhemmers zijn verheugd over dat resultaat, maar benadrukken daarbij dat het in evenwicht brengen van de inkomsten- en uitgavenstroom prioriteit heeft. Om dat te bereiken, wil Vitesse meer (sponsor-)inkomsten binnenhalen.

Zjordania

De club uit Arnhem kwam in augustus in handen van de kapitaalkrachtige Georgiër Merab Zjordania. Vitesse verwacht dankzij de miljoenen van Zjordania zo snel mogelijk terug te keren in de 'veilige' categorie.

De Gelderlanders moeten daarvoor bij twee opeenvolgende meetmomenten tenminste 65 punten behalen. Het volgende meetmoment, op basis van de halfjaarcijfers 2010-2011, vindt in maart plaats. Het tweede moment betreft de begroting voor het seizoen 2011-2012 in juli.

Aanwinsten

Omdat Vitesse onder curatele staat bij de KNVB heeft de club bij elke investering boven de 50.000 euro toestemming van de voetbalbond nodig. Toch verwacht de clubleiding dat trainer Albert Ferrer tijdens de winterstop een aantal aanwinsten kan verwelkomen.

''De KNVB ziet de investeringen van Zjordania als extern geld. Wij kunnen in de winterstop dus gewoon spelers aantrekken en dat gaan we zeker doen'', zo liet algemeen directeur Paul van der Kraan via een woordvoerder weten.