ARNHEM – Ajax beëindigde zondagmiddag een memorabele week met een uitzege op Vitesse (0-1). De formatie vermaakte voor rust maar mocht uiteindelijk tevreden zijn dat het met drie punten uit Arnhem vertrok.

Ajax begon in het Gelredome zoals het afgelopen woensdag in San Siro eindigde. De formatie combineerde in een hoog tempo richting het doel van de tegenstander en zette Vitesse voortdurend onder druk. Ajax deed opnieuw niet meer denken aan de ploeg die tot vorige week onder trainer Martin Jol richting de winterstop strompelde.

De Amsterdammers acteerden gedurfd en straalden plezier uit, precies zoals Frank de Boer dat wil. De interim-trainer van Ajax koos nagenoeg voor dezelfde basisformatie als vier dagen eerder tegen AC Milan.

Hij benoemde de negentienjarige Lorenzo Ebecilio als vervanger voor de geschorste Luis Suarez. De overige tien spelers begonnen eerder ook tegen de koploper van Italië.

Jeugd

De gemiddelde leeftijd van de basisploeg van Ajax zakte naar 22,6 jaar. Opvallend was ook dat veertien van de achttien spelers van de selectie van De Boer in een jeugdploeg van de Amsterdamse club actief waren.

Miralem Sulejmani, Demy de Zeeuw en Mido genoten hun opleiding ergens anders. Eyong Enoh kwam over van Ajax Cape Town, het Afrikaanse filiaal van 29-voudig landskampioen.

Overwicht

Christian Eriksen beloonde Ajax al na elf minuten voor een enorm veldoverwicht. Hij schoot op aangeven van Demy de Zeeuw koelbloedig raak (0-1). De ploeg uit de hoofdstad mocht zich vervolgens aanrekenen dat het niet verder afstand nam. Eloy Room, de doelman van Vitesse, voorkwam met fraaie reflexen dat Sulejmani en De Zeeuw scoorden.

Ajax speelde ook vaak een kansrijke situatie matig uit.

Sulejmani

De eerste serieuze doelpoging van Vitesse liet tot de 44e minuut op zich wachten. Davy Pröpper schoot hard op de vuisten van doelman Maarten Stekelenburg. Ajax bleef na rust ver verwijderd van het hoge niveau van de eerste helft.

Eriksen assisteerde doelman Stekelenburg op de doellijn en Delibor Stevanovic dwong de keeper van Nederlands elftal in de 58e minuut tot een fraaie redding. De ontmoeting bleef tot aan de slotminuut spannend omdat Sulejmani in de slotfase tot twee keer toe in kansrijke positie niet voor 2-0 zorgde.