Voetbalclubs akkoord met nieuw licentiesysteem

ZEIST - De clubs uit het betaalde voetbal hebben maandag het nieuwe licentiesysteem, dat de KNVB de mogelijkheid geeft clubs bij financieel wanbeleid sancties op te leggen, unaniem aangenomen. Het nieuwe systeem gaat direct in, maar de voetbalbond zal pas vanaf het seizoen 2004/2005 bij eventuele wantoestanden gaan sanctioneren.

"De KNVB heeft nu meerdere mogelijkheden om clubs te straffen", legde directeur betaald voetbal Henk Kesler maandag uit. "In de oude situatie konden we alleen de licentie van een vereniging intrekken, maar dat vinden we een paardenmiddel dat we liever niet willen gebruiken. Nu kunnen we clubs waarschuwen en indien mogelijk zelfs een puntenstraf geven."

De maximale aftrek kan oplopen tot negen punten. Mocht een club dan nog niet voldoen aan de door de KNVB gestelde eisen kan in het uiterste geval de licentie alsnog worden ingetrokken. Clubs met een slechte financiële positie moeten een 'plan van aanpak' opstellen, dat de KNVB controleert. "Als ze niet voldoen aan onze criteria kunnen we nu eerder en beter ingrijpen", aldus Kesler.

Kesler

Volgens de directeur is het een goed teken dat de clubs het nieuwe systeem unaniem hebben aangenomen. "Het geeft aan dat iedereen het belang van een goed en helder licentiesysteem inziet. Het is een goed signaal naar de buitenwereld toe dat we de sanering van het betaald voetbal serieus ter hand nemen."

NUwerk

Tip de redactie