ZEIST - het Nederlands elftal verhuist van RTL naar SBS 6. De KNVB bereikte woensdag overeenstemming met de zender over een nieuw tv-contract voor alle thuisinterlands en evenementen waarvan de bond de komende vier seizoenen de rechten heeft. SBS zal de kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap 2004 en voor het wereldkampioenschap 2006 uitzenden.

Bovendien heeft het station de rechten verworven van de Johan Cruijff Schaal, de opening van het voetbalseizoen tussen de landskampioen en de bekerwinnaar, en van de vriendschappelijke interlands. SBS zal verder aandacht besteden aan de overige vertegenwoordigende teams, zoals het olympisch elftal.

SBS was, in tegenstelling tot HMG dat tot nu toe via RTL de wedstrijden op de buis bracht, bereid de marktconforme prijs te betalen voor het totaalpakket. Op jaarbasis is met de overeenkomst tussen de KNVB en SBS een bedrag gemoeid van 4.537.802 euro. HMG betaalde per interland zo'n 500.000 euro.

De KNVB is verguld met de nieuwe overeenkomst. "We hebben al uitstekende ervaringen met SBS en dit contract biedt zekerheid voor de toekomst van de KNVB, maar ook voor het Nederlandse voetbal in algemene zin", zei marketingmanager Frank Bieleman van de KNVB.

De bond zegt verder een bijdrage te willen leveren aan de positionering van SBS tot een zender met topsport.

De uitwedstrijden van de kwalificatiereeks waren tot nu toe te zien bij de NOS. De KNVB is daarin geen partij. Dat is een zaak van de betrokken bond, laat KNVB-woordvoerder Rob de Leede weten. "Als wij tegen Tsjechië spelen, handelen zij met zenders over de rechten. Dat kan per wedstrijd gaan, wij staan er in elk geval buiten."