OBIHIRO - Jan Bos heeft zondag bij wereldbekerwedstrijden in Obihiro brons gewonnen op de 1000 meter. De Nederlandse schaatser klokte op de Japanse baan 1.10,17.

De zege ging verrassend naar de Duitser Samuel Schwarz, die de Amerikaan Shani Davis achter zich hield: 1.09,98 om 1.10,15.

Lars Elgersma eindigde als vijfde in 1.10,29. Sjoerd de Vries zette de zesde tijd neer (1.10,34), Hein Otterspeer de tiende: 1.10,83. Pim Schipper won eerder op zondag de B-groep met een tijd van 1.11,34.

Bos traint sinds dit seizoen mee met de Italiaanse ploeg, die onder leiding staat van bondscoach Gianni Romme. In totaal behaalde de 35-jarige voormalig wereldkampioen sprint in zijn loopbaan zestien wereldbekeroverwinningen.

In 2009 eindigde hij voor het laatst op het podium bij een WB-wedstrijd. In Erfurt werd hij toen ook derde op de kilometer.

Slechte start

Voor Davis, die een slechte start van zijn race kende, was het zijn eerste nederlaag op de 1000 meter dit wereldbekerseizoen. Vorig weekeinde ontbrak hij in Changchun. In Heerenveen, Berlijn en zaterdag in Obihiro zegevierde hij op redelijk overtuigende wijze.

In Changchun ging de overwinning twee keer naar Stefan Groothuis. De schaatser van Control ontbrak dit keer, net als alle andere sprinttoppers uit Nederland.

Zij gaven de voorkeur aan een trainingskamp ter voorbereiding op de Nederlandse kampioenschappen sprint, eind december.

Vrouwen

Heather Richardson won zondag de 1000 meter bij de vrouwen. De Amerikaanse schaatsster zette een tijd neer van 1.17,27 en bleef daarmee de Japanse Nao Kodaira (1.17,77) een halve seconde voor.

Maki Tsuji, ook uit Japan, eindigde in 1.18,29 als derde. Richardson won zaterdag ook al. Met 1.16,45 was ze toen wel aanzienlijk sneller.

Roxanne van Hemert klokte zondag 1.18,97 en werd daarmee negende. De Nederlandse eindigde een dag eerder als tiende in 1.18,65.

Nieuwe koploper

Richardson is dankzij haar twee zeges de nieuwe koploper in de stand om de wereldbeker. De sprintster heeft nu 490 punten. Richardson profiteerde in Obihiro van de afwezigheid van Christine Nesbitt.

De Canadese had dit seizoen tot dusverre alle wedstrijden op de kilometer in het wereldbekercircuit (Heerenveen, Berlijn en twee maal Changchun) gewonnen. Nesbitt is nu tweede in de WB-stand met 400 punten.

Naast Nesbitt deden ook de Nederlandse topsprintsters, zoals Margot Boer en Laurine van Riessen, niet mee. De schaatssters zijn zich met hun teams aan het voorbereiden op de Nederlandse kampioenschappen sprint van eind december.

Brons voor Bos