DOETINCHEM - PSV heeft zaterdag onverwachte schade opgelopen in de titelstrijd. De ploeg van trainer Fred Rutten mocht niet eens klagen dat het nog een punt overhield aan het duel met De Graafschap: 0-0.

De Eindhovenaren raakten tien minuten voor rust Orlando Engelaar kwijt vanwege een rode kaart en beperkten zich daarna vooral tot tegenhouden. Ook de thuisclub beëindigde het duel overigens met tien man.

De Eindhovenaren, die de laatste weken toch al stroef draaien, hadden in Doetinchem grote moeite met het 'spierballenvoetbal' van de thuisclub.

De Graafschap zette vroeg druk en gaf de spelers van PSV over het hele veld nauwelijks ruimte. De 'Superboeren' verzuimden zichzelf alleen te belonen voor een knappe teamprestatie.

Rode kaart

PSV speelde na de rode kaart voor Engelaar vooral om niet te verliezen. Tot onvrede van de meegereisde supporters uit Eindhoven nam doelman Andreas Isaksson in de tweede helft bij spelhervattingen ruimschoots de tijd.

Regelmatig klonk de kreet 'voetballen, voetballen' vanuit het uitvak. PSV was echter niet van plan om met een man minder risico's te nemen in Doetinchem.

Aan het begin van de competitie stonden beide ploegen ook al tegenover elkaar in Eindhoven. De Graafschap speelde toen bijna de hele wedstrijd met tien man na een rode kaart voor Pürrel Fränkel, waardoor PSV een forse overwinning kon boeken (6-0).

Tweede geel

Zaterdag kwamen de Eindhovenaren zelf met tien man te staan, tien minuten voor rust. Engelaar had al vroeg in de wedstrijd geel gekregen voor een overtreding op Peter Jungschläger en moest met zijn tweede gele kaart van het veld nadat hij scheidsrechter Bas Nijhuis iets had toegeroepen.

Ook met elf tegen elf was van het klasseverschil tussen beide ploegen overigens weinig te zien. Pas vlak voor de rode kaart van Engelaar was PSV dreigend.

Jonathan Reis stuitte op doelman Boy Waterman, waarna Balázs Dzsudzsák in de rebound de bal in het zijnet schoot. Met Francisco Rodriguez voor Wilfred Bouma beperkte PSV zich na rust vooral tot tegenhouden.

Poepon

De beste kansen waren in de tweede helft voor De Graafschap. Invaller Hugo Bargas schoot de bal na een goede actie net voorlangs en Rydell Poepon vond Isaksson op zijn weg.

Nadat Yuri Rose van De Graafschap tien minuten voor tijd zijn tweede gele kaart had gekregen, ging PSV toch nog op zoek naar een zege. Marcus Berg was dicht bij een treffer, maar Waterman redde knap.