Eerste zege hockeysters

SYDNEY - De Nederlandse hockeysters hebben bij de Champions Trophy in Sydney het eerste succesje behaald. In een enerverende wedstrijd, met veel dubieuze beslissingen van de arbitrage, was Oranje met 4-3 te sterk voor Zuid-Korea. Eerder verloor de Europese kampioen teleurstellend van China (0-1) en Australië (1-2).

De ploeg van bondscoach Marc Lammers maakte dinsdag na de rust (1-1) twee keer een achterstand ongedaan. Acht minuten voor tijd bracht Macha van der Vaart de beslissende treffer op haar naam met een fraai schot. De andere treffers van Nederland kwamen op naam van Ageeth Boomgaardt (strafcorner), Sylvia Karres en Chantal de Bruijn (strafcorner).

Donners

"We hebben gedaan wat we moesten doen. Winnen was de enige optie", sprak aanvoerder Mijntje Donners voldaan. "Het was zeker na de rust niet geweldig om te zien. Maar we hebben keihard gewerkt voor deze overwinning. Ik heb goede hoop dat het goede hockey en het geluk nu vanzelf terugkeren. Het eerste stapje is in elk geval gezet."

Vertrouwen

Volgens Donners was de sfeer binnen de Nederlandse ploeg na de twee nederlagen nog niet al te beroerd. "Het duel met China was te slecht voor woorden", blikte de recordinternational terug. "Maar tegen Australië hebben we revanche op onszelf genomen. Zo'n wedstrijd kun je altijd een keer verliezen. Het duel met Australië gaf ons wel weer het gevoel en het vertrouwen dat we hier in Sydney nog iets te zoeken hadden."

Zuid-Korea

Nederland was dinsdag goed opgewassen tegen de snelheid, de hardheid en de behendigheid van Zuid-Korea, dat vorig jaar bij het wereldkampioenschap in Perth als zesde eindigde. Oranje beet fel van zich af, met onder meer een gele kaart voor Miek van Geenhuizen in de 26e minuut. Bij Zuid-Korea moesten twee speelsters met een boeking voor langere tijd naar de kant. Maartje Scheepstra, die tegen Australië aan handblessure opliep, speelde met pijnstillers een uur mee en werd daarna in de defensie goed vervangen door Sabine Romkes.

Strafcorners

Nederland scoorde twee keer uit zeven strafcorners, na in de duels met China en Australië nog negen korte hoekslagen te hebben gemist. "Goed voor de moraal", concludeerde de opgeluchte bondscoach Marc Lammers. "We hadden doelpunten nodig om het vertrouwen terug te krijgen. Na de afgang tegen China was iedereen boos op elkaar. De negatieve spiraal is nu doorbroken. De hele ploeg verdient een compliment voor deze zwaar bevochten zege."

Engeland

Oranje, dat vrijwel is uitgeschakeld voor een plaats in de finale, speelt donderdag tegen Engeland. "We hopen nergens meer op", gaf Donners aan. "Alleen de eerstvolgende wedstrijd telt. Aan het eind van de week kijken we dan wel waar we staan. Natuurlijk hoop je nog op een plaats in de finale, maar dan moeten er wel heel veel uitslagen in ons voordeel uitpakken. Voor ons is de Champions Trophy vandaag opnieuw begonnen. Dat is na die twee nederlagen voor ons voorlopig al mooi genoeg."

NUwerk

Tip de redactie