LEEUWARDEN - De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden past haar regels aan voor voormalige winnaars. Daardoor kan de deze winter uitgelote Henk Angenent, die de laatste Tocht der Tochten in 1997 won, alsnog meedoen.

Ook de uitgelote nummer twee van dat jaar, Erik Hulzebosch, krijgt een startbewijs.

Dat maakte het bestuur vrijdag bekend tijdens de Algemene Ledenvergadering.

Bij de volgende tocht geldt dat de eerste elf mannen die over de finish komen altijd mee mogen doen. Bij de vrouwen geldt dat voor de eerste vijf.

De Elfstedenvereniging heeft 30.000 leden. Ongeveer twee derde van de leden kan meedoen aan de tocht.

Een gedeelte van de leden is ieder jaar verzekerd van een rugnummer, omdat zij voor 1985 al lid waren. De rest, onder wie Angenent en Hulzebosch, moet hopen ingeloot te worden.

Angenent Classic

Eerder op de vrijdag maakte Angenent nog bekend dat hij bij zijn eigen tocht, de Angenent Classic, een toerversie in het leven heeft geroepen.

Bij die tocht over 200 kilometer op de Wijde Aa en de Kromme Does, vlakbij zijn woonplaats Woubrugge, was de voormalig Elfstedentochtwinnaar in elk geval verzekerd van startrecht.

''We hebben plaats voor duizend schaatsers. De voorinschrijving is vandaag op mijn eigen site gestart’’, zei hij op de persconferentie in Roelofarendsveen.

'Onbegrijpelijk'

Onwetend over het heuglijke nieuws uit Friesland zei Angenent dat oude schaatscracks bij hem wèl altijd welkom zijn.

''Ook als bijvoorbeeld Erik Hulzebosch het 1010e lid is, krijgt hij een startkaart. Ik vind het nog steeds onbegrijpelijk dat wij dit jaar niet aan de Elfstedentocht voor toerrijders mee mogen doen.''

Enkele uren later kreeg de winnaar van de laatste Tocht der Tochten alsnog het felbegeerde startbewijs voor de Elfstedentocht.