Toen Guus Hiddink benaderd werd door Marcel Rözer en Iwan van Duren voor het schrijven van een biografie, vroeg de voetbaltrainer zich hardop af: "Moet dat nou?"

Door Hendrik Meijnders

Hij had jaren eerder in zijn PSV-tijd immers al zijn medewerking verleend aan een boek over zijn leven. Hiddink zegde desalniettemin toe en vertelde tijdens de presentatie van deze uitgave dat hij zich ‘dan maar wilde laten verrassen.’

En dus rolde er weer een stoeptegelboek van de productieband bij uitgeverij deBuitenspelers, dé boekenmaker met het patent op boeken van drie kilo of zwaarder. Deze fraai vorm gegeven uitgave over het leven en de loopbaan van Hiddink is de eerste in een reeks van vier, gevolgd door werken over Rinus Michels, Louis van Gaal en Ernst Happel.

Vier topcoaches die met Nederlandse clubs de Europa Cup voor landskampioenen wonnen, alvorens in het buitenland furore te maken.

Wereldcoach

Want dat deed Hiddink en dan vooral als trainer. Of, zoals Rözer het samenvatte: "Van modale eredivisiespeler tot de wereldcoach die hij nu is." Elke liefhebber kan Hiddink uittekenen langs de lijn bij PSV, Zuid-Korea, Rusland, Chelsea of Turkije.

Maar wie herinnert zich de voetballer Hiddink in dienst van Washington Diplomats of NEC? Van elk hoofdstuk uit het boeiende Hiddink-leven is in dit boek schitterend, uniek fotomateriaal te zien, een aanschafreden op zich. Met snor. Zonder snor. Met buik. Zonder buik. Met wereldsterren. Zonder wereldsterren.

Noordwijks pact

Hoewel Hiddink niet overdreven veel prijzen op zijn erelijst heeft staan, maakt(e) hij wereldwijd indruk. Vanwege zijn werkwijze, zijn strijd met de gevestigde orde, zijn omgang met de pers en de verantwoordelijkheid die hij bij spelers legt. Dit boek vertelt heerlijke, prima opgeschreven anekdotes, waarvan de liefhebber nooit verzadigd raakt.

Over ‘Het Pact van Noordwijk’, waar Oranje-spelers halverwege de jaren negentig een afsprakenlijst moesten ondertekenen. Over de gang van het Nederlands elftal per helikopter naar Stade Vélodrome tijdens het WK 1998. Iedereen stapte in, behalve de met vliegangst kampende Dennis Bergkamp.

Cultheld

Over de lastige start van Hiddink in Zuid-Korea, ver voordat hij zijn heldenstatus daar bereikte. Over toenmalig PSV-keeperstrainer Joop Hiele, die de komst van latere cultheld Heurelho Gomes naar Eindhoven ab-so-luut niet zag zitten. En over Hiddinks tussendoortje bij Chelsea, gelardeerd met uniek beeldmateriaal uit de Londense kleedkamer. Genieten.

Wie dit boek open slaat blijft bladeren, kijken en lezen. En zich zo nu en dan verbazen over het jongensboek waar maar geen einde aan lijkt te komen.

Cijfer: 9

De grote vier, deel 1: Guus Hiddink

Uitgever: deBuitenspelers
Auteurs: Marcel Rözer en Iwan van Duren
ISBN-nummer: 9 789071 359309
Pagina’s: 511
Prijs: 69 euro