WK voetbal in 2014 mogelijk later van start

AMSTERDAM - De Task Force van FIFA-voorzitter Sepp Blatter onderzoekt de mogelijkheid om het WK voetbal later te laten aanvangen in 2014. De wereldvoetbalbond hoopt zo op een attractiever mondiaal eindtoernooi.

Aanleiding zijn de matige prestaties van sterspelers als Cristiano Ronaldo, Didier Drogba en Wayne Rooney op het afgelopen zomer in Zuid-Afrika gehouden WK.

Ook het defensieve spel van de meeste landen tijdens de poulefases stuitte de FIFA tegen de borst.

Verplaatsen

Een van de manieren die geopperd wordt om dit tegen te gaan, is de start van het wereldkampioenschap te verplaatsen van half juni naar juli. Het WK 2014 in Brazilië staat momenteel gepland tussen 13 juni en 13 juli.

Een vooraanstaand FIFA-lid vertelde aan Reuters dat de topspelers in de nieuwe opzet fitter aan het WK beginnen, wat de attractiviteit weer ten goede zou komen.

Eerder stelde secretaris-generaal Jérome Valcke dat het WK 2022 in Qatar ondanks de te verwachten hitte gewoon in juni plaats zou vinden.

Kritiek

Blatter stelde de Task Force in na de kritiek op de wereldvoetbalbond rond de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar.

Twee officials van de FIFA werden geschorst voor de stemming van de WK's op 2 december. Drie andere leden van het uitvoerend comité kwamen in opspraak door een documentaire van de BBC.

Tip de redactie