AMSTERDAM - Door de naamswijziging van renstal Renault in Lotus Renault GP staan er komend jaar mogelijk twee teams met de naam Lotus op de startgrid.

Group Lotus, dat woensdag een deel van de aandelen van Renault in handen kreeg, heeft daartegen geen bezwaar.

De verwachting was dat Team Lotus van Tony Fernandes door de naamswijziging van Renault de naam Lotus niet langer zou mogen hanteren.

''Maar dat is geen probleem voor mij'', ontkende Group Lotus-directeur Dany Bahar tegenover BBC Radio, waarover verschillende media berichten. ''Vier auto's zijn beter dan twee. Dat is vooral door de media tot een controverse benoemd, maar ons raakt het niet.''

Te kostbaar

Wel is het zo dat Bahar met de Group Lotus bewust voor Renault koos en niet voor Team Lotus. ''Dat is een strategische beslissing'', lichtte hij toe. ''Een team opbouwen kost veel meer geld. Misschien levert het uiteindelijk wel meer voldoening op, maar het is een te kostbare opgave.''

''En ik ben van mening dat ons merk niet aan autosport moet meedoen om het meedoen, maar om te winnen. Daarom sluiten wij ons aan bij een team uit de top vijf waarbij wij de potentie zien om terug te keren naar de gloriedagen waarin ze wereldtitels wonnen.”

Ecclestone

De vraag is nog wel hoe Formule 1-baas Bernie Ecclestone zal reageren op het gegeven dat vier auto's de naam Lotus gaan dragen en bovendien wellicht dezelfde zwart-gouden kleurstelling krijgen.

Bij Lotus Renault is overigens naast dat van Robert Kubica het tweede stoeltje nog niet bezet.

Petrov

Mede-eigenaar Gerard Lopez laat tegenover Autosport weten dat het zitje zeer waarschijnlijk opnieuw naar de Rus Vitaly Petrov gaat. ''Het heeft onze voorkeur om met Vitaly door te gaan, maar we moeten nog met hem praten.''

''Vitaly werd afgelopen week geopereerd, dus daardoor kwam het er nog niet van'', aldus Lopez die verder zei voor Kerst uitsluitsel te verwachten.