LEEUWARDEN - De gemeente Leeuwarden is bereid voor 750.000 euro garant te staan voor voetbalclub SC Cambuur. Dat maakte wethouder Marco Florijn (financiën en sport) donderdag bekend.

Voorwaarde is dan wel dat ondernemers eenzelfde bedrag in de club investeren. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan.

De raad van commissarissen moet in het plan van Florijn per 31 december aftreden en de gemeente mag een commissaris voor de nieuwe raad voordragen.

Die kan dan namens het college de zaken in de gaten houden. De eerstedivisieclub heeft al enige tijd grote financiële problemen. De afgelopen tijd hebben Leeuwarden en Cambuur over verschillende reddingsscenario's onderhandeld.

Lening

Cambuur vroeg eerder tevergeefs een lening van vijf ton, toen een groep ondernemers bereid bleek om vijf ton te investeren in de club. Het college had weinig vertrouwen in het plan. De ondernemers moeten nu 2,5 ton extra vinden.

De borg en het aandeel van de ondernemers is in eerste instantie voor het oplossen van het liquiditeitsprobleem en de KNVB-licentie. Uiteindelijk moet de vermogenspositie van de club voor het seizoen 2012-2013 verbeteren met minimaal 2 miljoen euro.

Op 15 december bekijkt de gemeenteraad de plannen.