LONDEN - Het Formule 1-team van Renault heeft dinsdag zijn excuses aangeboden aan Nelson Piquet junior én senior.

Piquet junior biechtte vorig jaar aan de internationale autosportfederatie FIA op dat hij tijdens de Grand Prix van Singapore van 2008 een incident moest creëren, zodat zijn Spaanse teamgenoot Fernando Alonso de race kon winnen.

Renault ontkende dit aanvankelijk ten stelligste en sleepte Piquet senior en junior voor de rechter. Een jaar later erkent Renault voor een rechtbank in Londen dat vader en zoon Piquet niet gelogen hebben.

Schadevergoeding

De renstal had tijdens de behandeling van 'crashgate' al schuld bekend, waarna de equipe door de FIA voor twee jaar voorwaardelijk werd geschorst.

Aan de familie Piquet werden echter nooit excuses aangeboden. Renault heeft toegezegd een schadevergoeding te betalen. De hoogte van het bedrag is niet bekendgemaakt.

''Ze hebben hun excuses aangeboden'', vertelde Piquet jr., die nu in de Nascar uitkomt. ''Dit hadden ze veel eerder moeten doen.''

Niet verzonnen

Renault schreef dat Piquet senior en junior de verklaringen niet hebben verzonnen om de renstal af te persen.

''De beschuldigingen waren niet vals. We willen zonder enig voorbehoud onze excuses maken voor het leed en gêne die veroorzaakt zijn.''