AMSTERDAM – Johan Cruijff verwacht niet dat de huidige crisis bij Ajax opgelost wordt door het vertrek van Martin Jol. De trainer stapte maandagavond op bij de Amsterdammers.

“Ik hoop niet dat deze actie ingegeven is om tijd te winnen”, vertelt de legendarische nummer veertien aan De Telegraaf. “Als je de ene kapitein op het schip vervangt door een ander, los je het probleem niet op.”

“Het probleem is nu eenmaal veel breder”, gaat Cruijff verder. “Frank de Boer (interim-trainer, red.) moet nu ook een breed gedragen steun krijgen vanuit de club. Ajax is een voetbalclub, daar moeten mensen met voetbalverstand de grote lijnen gaan bewaken.”

Uri Coronel had volgens het dagblad na afloop van de vergadering van de ledenraad een gesprek met Cruijff. Volgens de Ajax-voorzitter was het een zeer constructieve bijeenkomst.

Fluwelen revolutie

Enkele weken geleden riep de oud-Ajacied op tot een fluwelen revolutie bij zijn club. Cruijff vroeg om een vertrek van de clubleiding en zou een derde van de ledenraad willen vervangen met oud-spelers.

Inmiddels hebben zich enkele voormalige Ajacieden, onder wie Keje Molenaar, Aron Winter en Piet Schrijvers, kandidaat gesteld. Op 14 december komen acht van de 24 zetels van de ledenraad vrij.

Moeizaam seizoen

Ajax is bezig aan een zeer moeizaam seizoen. De ploeg staat slechts op de vierde plaats in de eredivisie met vijf punten achterstand op de koplopers PSV en FC Twente.

De Amsterdammers zijn uitgeschakeld voor een verder vervolg in de Champions League, maar hebben Europese overwintering in de Europa League nog in eigen hand.