LISSABON - In Portugal groeit de angst dat het Europese kampioenschap voetbal in 2004 in eigen land weleens niet kan doorgaan. Die vrees is woensdag gevoed door de officiële mededeling van de regering dat ze geen euro extra betaalt aan de bouw van de stadions.

Portugal bevindt zich vrij plotseling in alarmfase één. Vanuit de Europese Commissie kwam vorige week de waarschuwing dat de staatsschuld te groot is; de overheidsuitgaven overstijgen de economische groei. Voor sportminister José Lello aanleiding om de Portugese voetbalwereld duidelijk te maken dat de hand bij de overheid op de knip gaat.

Speelsteden

Voorts komt nu pas duidelijk naar voren dat de speelsteden ook hun financiële problemen hebben. Door recente verkiezingen zijn in veel steden nieuwe burgemeesters aan de macht gekomen. Die zouden zich willen onttrekken aan financiële afspraken die door hun voorgangers zijn gemaakt over het bouwen van nieuwe stadions of verbouwen van bestaande stadions.

Bouwstop

Zo dreigt er nu een bouwstop voor het nieuwe stadion van Benfica in Lissabon en is ook in Porto en Coimbra de financiering van stadions in gevaar. Het stadion in de Portugese hoofdstad moest het pronkstuk worden van het EK.

In politieke kringen klinkt nu al het pleidooi om het toernooi samen met buurland Spanje te organiseren. Een deel van de wedstrijden zou dan in naburige Spaanse steden als La Coru"?na, Vigo en Sevilla kunnen worden gespeeld. Saillant detail is dat Spanje zich ook kandidaat had gesteld voor de organisatie van het EK in .