AMSTERDAM - Lionel Messi, Xavi en Andrés Iniesta zijn door de FIFA genomineerd voor de Gouden Bal, de prijs voor de beste voetballer van het jaar.

Van de 23-koppige shortlist vielen Wesley Sneijder en Arjen Robben af.

De genomineerden verdienen allen hun brood bij FC Barcelona, waarmee ze in het voorjaar de landstitel prolongeerden.

Zowel Xavi als Iniesta veroverde met Spanje ook de wereldtitel. In de eindstrijd tegen Nederland maakte laatstgenoemde vlak voor tijd het winnende doelpunt (1-0).

Dribbelaar

Messi, vorig jaar winnaar van de Gouden Bal, reikte met Argentinië niet verder dan de kwartfinale in Zuid-Afrika. De dribbelaar dankt z’n nominatie hoofdzakelijk aan zijn prestaties bij Barcelona. Afgelopen seizoen kroonde Messi zich tot topscorer van de Spaanse competitie én Champions League.

Het afvallen van Sneijder is in die zin verrassend dat de middenvelder met Internazionale beslag legde op de Champions League en Italiaanse dubbel (beker plus kampioenschap) en een groot aandeel had in de finaleplaats van Nederland op het WK.

Mooiste doelpunt

De uitslag van de Gouden Bal-verkiezing wordt op 10 januari bekendgemaakt tijdens een FIFA-gala in Zürich. Zowel de genomineerden als de winnaar worden bepaald via een stemming onder journalisten, bondscoaches en aanvoerders van nationale teams.

Tijdens die ceremonie wordt ook het wereldelftal van het jaar bekendgemaakt en de winnaar van de Puskas-award voor mooiste doelpunt van het jaar. Arjen Robben en Giovanni van Bronckhorst zijn voor die laatste prijs genomineerd.