THOUSAND OAKS - De Amerikaanse golfer Tiger Woods heeft voor het eerst in zijn rijke carrière het seizoen afgesloten zonder titel.

De voormalige nummer één van de wereld gaf tijdens de laatste dag van de Chevron World Challenge een zeker lijkende zege uit handen. Woods moet het uiteindelijk na een play-off afleggen tegen de Noord-Ier Graeme McDowell.

Woods begon zondag met vier slagen voorsprong op McDowell aan de laatste ronde. Mede dankzij een dubbele bogey (twee boven par) op de dertiende hole gaf Woods (34) die veilige marge weg. In de play-off had McDowell zijn zenuwen beter in bedwang.

De bittere nederlaag leverde Woods twee negatieve records op. Sinds zijn profdebuut in 1996 bleef hij nog nooit een seizoen zonder titel. Ook gaf hij nog nooit een voorsprong van meer dan drie slagen weg bij het ingaan van de laatste ronde.

Terugkeer

''Ik heb hard gevochten'', aldus Woods. ''Het was heel close en een mooie strijd met McDowell.'' De Amerikaan veroverde in november vorig in Australië zijn laatste titel. Kort daarna raakte hij in opspraak vanwege buitenechtelijke affaires.

Woods nam een pauze van vijf maanden om te proberen zijn huwelijk te redden. In april van dit jaar keerde hij terug in het wedstrijdcircuit.

Niet onaantastbaar

De privéperikelen hadden echter duidelijk zijn weerslag op de prestaties van Woods, die lang niet zo onaantastbaar was als de afgelopen jaren.

Hij slaagde er niet in een toernooi te winnen en raakte bovendien de eerste plaats op de wereldranglijst kwijt aan de Brit Lee Westwood. In augustus gingen Woods en zijn vrouw Elin Nordegren, een Zweeds topmodel, officieel uit elkaar.

Weer domineren

Volgens McDowell zal Woods op termijn opnieuw gaan domineren. ''Hij heeft altijd iets speciaals gehad en ik weet zeker dat dit terugkeert zodra zijn golfclubs weer van zich laten spreken."

"De golfwereld heeft Tiger Woods nodig, hij moet weer toernooien gaan winnen. Het was geweldig om hem de afgelopen dagen weer op hoog niveau te zien spelen.''