AMSTERDAM - Servië heeft voor het eerst de Daviscup gewonnen. In Belgrado werd Frankrijk met 3-2 verslagen. Viktor Troicki haalde, opgezweept door het uitzinnige thuispubliek, het beslissende punt binnen door Michaël Llodra met 6-2, 6-2, 6-3 te verslaan.

Eerder zondag had Novak Djokovic al met 6-2, 6-2, 6-4 van Gaël Monfils gewonnen.

In het beslissende duel kende Troicki, die op het laatste moment zijn landgenoot Janko Tipsarevic verving, een vliegende start.

Binnen no time stond hij twee breaks en 4-1 voor. Llodra, die in plaats van Gilles Simon het strijdperk had betreden, won nog een game, maar leverde de set met 6-2 in.

Acht games op rij

In het tweede bedrijf leek het de Fransman, zaterdag in het dubbelspel Troicki nog de baas, wel te lukken de Serviër van zich af te houden. Hij brak vroeg, maar vanaf een 2-0 voorsprong verloor hij acht games op rij en keek dus in de derde set alweer tegen een break achterstand aan. Daar kwam er even later nog een bij.

Toen richtte Llodra zich echter op en benutte eindelijk een breakkans. Via een soevereine opslagbeurt werd het 4-3, maar een tweede break goedmaken was te veel gevraagd.

Op 5-3 was het juist Troicki die op Llodra's opslag een dubbel matchpoint kreeg. Het eerste werkte de Fransman nog weg, bij de tweede kans was het alsnog raak.

Djokovic

Novak Djokovic speelde een hoofdrol in de totstandkoming van de 3-2 zege. Hij trok met gewonnen partijen in het enkelspel de stand tot twee keer toe gelijk. Troicki kon het karwei daarna afmaken en Servië voor het eerst in de historie de Daviscup bezorgen