AMSTERDAM - AZ heeft zondag een aanval van ADO Den Haag afgeslagen. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek won in de Residentiestad met 0-2 en vergrootte zijn voorsprong op ADO naar zeven punten.

De ploeg van coach Gertjan Verbeek nestelde zich daardoor in punten naast Ajax op de ranglijst. Door een beter doelsaldo staan de Amsterdammers nog wel vierde.

AZ leek de Europese uitschakeling snel verwerkt te hebben. De Noord-Hollanders vonden elkaar gemakkelijk en troefden ADO zelfs op strijd regelmatig af. Bij de thuisploeg was de afwezigheid van de geschorste Wesley Verhoek een groot gemis.

Afwezigheid

De creativiteit vanaf de rechterkant ontbrak en de trefzekere Russische spits Dmitri Boelikin werd amper bediend. Ricky van den Bergh speelde in plaats van Verhoek, maar is duidelijk meer een spelmaker dan een buitenspeler.

Door de afwezigheid van Verhoek greep Jens Toornstra wel de kans om de aandacht op te eisen. De jonge middenvelder bracht zichzelf in de eerste helft met goede acties regelmatig in scoringspositie. De lat stond na ruim een half uur echter zijn eerste treffer in de eredivisie in de weg. Het goede optreden van Toornstra kostte Dirk Marcellis zelfs zijn plek. De rechtsback werd in de rust vervangen door Kew Jaliens.

Afdruk

Vijf minuten na het schot van Toornstra kwam AZ op curieuze wijze op voorsprong. Pascal Bosschaart haalde Maarten Martens neer op de rand van het strafschopgebied. Scheidsrechter Bas Nijhuis wilde een vrije trap geven, maar werd door de spelers van AZ gewezen op de afdruk van de sliding. De arbiter kon niet anders dan de bal alsnog op de stip leggen. Rasmus Elm schoot overtuigend binnen: 0-1.

Meteen na rust verdubbelde AZ de marge. Graziano Pellè vond na een goede actie Brett Holman. De Australiër gaf laag voor op Maarten Martens die beheerst inschoot. Na een uur dacht ADO terug te komen in de wedstrijd.

Klein offensief

Frantisek Kubik scoorde, maar Nijhuis keurde de treffer af wegens vermeend buitenspel. Ruim tien minuten later trof de Slowaak ook nog de paal nadat Martens dat eerder deed aan de andere kant.

Verder dan een klein offensief kwam ADO in de slotfase niet meer. AZ-doelman Sergio Romero moest nog wel even bij de les blijven, maar de drie punten kwam niet meer in gevaar voor de kampioen van twee seizoenen geleden.