TILBURG - Feyenoord wacht dit kwakkelseizoen in de eredivisie nog steeds op de eerste uitzege. De Rotterdamse staartploeg wist ook zondag in Tilburg niet bij hekkensluiter Willem II te winnen: 1-1.

De 'lunchwedstrijd' in Tilburg was niet alleen op papier een degradatieduel. Ook op het (uitstekend bespeelbare) veld was het niveau bedenkelijk. Het balverlies en de misverstanden waren groot aan beide kanten.

Met name rechtsback Kelvin Leerdam leek er met zijn hoofd niet bij. Hij haalde in de beginfase een aantal rare capriolen uit, die voor Feyenoord zonder negatieve gevolgen bleven. Het toevalsvoetbal leek een logische ruststand van 0-0 op te leveren.

Verre hoek

In de slotfase van de eerste helft sloeg het nerveuze Feyenoord alsnog toe. Een indraaiende vrije trap van Diego Biseswar aan de Rotterdamse linkerkant werd door nogal wat spelers gemist en eindigde via ploeggenoot Leerdam zowaar in de verre hoek van het Tilburgse doel, 0-1.

Kort daarna veerde heel Feyenoord opnieuw op. Aanvaller Luc Castaignos, die weer eens grossierde in mislukte acties, brak alleen door en wilde met een lobje de uitkomende doelman Niki Mäenpää te passeren.

Doorspelen

De 18-jarige Schiedammer raakte de bal evenwel verkeerd, waardoor de Finse keeper met zijn handen nog redding brengen. Hij stond daarbij echter wel buiten zijn strafschopgebied. Tot woede van de Rotterdammers liet arbiter Ruud Bossen doorspelen, daar waar hij Mäenpää van het veld had moeten sturen.

Na de pauze, met Niek Vossebelt bij Willem II voor aanvoerder Evgeni Levtsjenko en Van Haaren bij Feyenoord voor Karim El Ahmadi, verzuimden de bezoekers door te drukken. Feyenoord liet het initiatief aan Willem II en trachtte op de counter het armoedige duel te beslissen.

Weinig scherpte

Na een uur legde de brigade van Been de eerste geslaagde aanval op de mat, met Wijnaldum, Cabral en Castaignos in een hoofdrol. Mäenpää greep prima in. Ook in de rommelige slotfase liet Feyenoord het ploeterende Willem II in leven. Met name Cabral toonde te weinig scherpte in de afronding.

De thuisploeg, die dit seizoen nog steeds niet heeft gewonnen in de eredivisie, miste evenwel kracht en kwaliteit om de niet onverdiende gelijkmaker af te dwingen. Dankzij een rare kopbal van Van Haaren uit een vrije trap van Andreas Lasnik stapte Willem II toch nog met een tevreden gevoel het veld af: 1-1.