ENSCHEDE - Na drie uitstapjes op Nederlands natuurijs keerden de marathonschaatsers zaterdag weer terug naar de kunstijsbaan. In Enschede begonnen de mannen van de lange adem aan de zevende marathon van de KPN-competitie.

Karlo Timmerman won de race over 125 ronden.

De rijder van SOS Kinderdorpen was de snelste in de eindsprint van een kopgroep van zeventien man. Ingmar Berga en Christijn Groeneveld werden respectievelijk tweede en derde.

Timmerman verstevigde met zijn eerste competitiezege zijn leidende positie in het klassement. Timmerman is in vorm. Hij won de afgelopen week twee wedstrijden op natuurijs.

Dooiaanval

Het gesprek in Enschede ging vooral over de dooiaanval. Hoelang duurt het nog voordat er weer op natuurijs kan worden geschaatst?

De Elfstedentochtwinnaar van 1997 Henk Angenent, tegenwoordig ploegleider bij Wadro, verwacht dat de dooi niet lang doorzet.

''Een groot aantal Europese weerstations geeft de komende weken gewoon vorst aan. Ik denk dat ik deze winter in Leeuwarden een opvolger krijg.’’

Angenent houdt op internet alle weerkaarten bij. ''De wind blijft de komende dagen uit het noordoosten waaien."

"Het wordt een barre winter. De Polen voorspellen zelfs dat het de koudste winter in 1000 jaar wordt. Het kan niet uitblijven, de Elfstedentocht komt er in februari.’’

Ideale omstandigheden

De marathonschaatsers hadden in Enschede geen last meer van wind, rode neuzen, sneeuw en slecht ijs. In de overdekte IJsbaan Twente waren de omstandigheden ideaal.

De Zamboni (dweilmachine) liet de toplaag glimmen als een spiegel. Iedereen kon op techniek rijden. Van weerstand hadden de schaatsers geen last.

Het tempo lag lange tijd te hoog voor serieuze ontsnappingen. Pas halverwege de race ontsnapten zeventien man uit het peloton. De omvangrijke kopgroep werd niet meer achterhaald.

In de finale werd Timmerman door zijn ploeggenoot Douwe de Vries gelanceerd voor de eindsprint.

Timmerman: ''Dankzij De Vries kon ik vandaag mijn derde zege op rij veilig stellen. Alle puzzelstukjes vallen nu op zijn plek. In het begin van het seizoen moest ik steeds genoegen nemen met de tweede plaats.’’

Vrouwen

Bij de vrouwen was Carla Zielman de rapste in de massasprint.

De 26-jarige schaatsster uit het Friese Rottum boekte haar tweede competitiezege en werd ten koste van Foske Tamar van der Wal de nieuwe leider in het klassement.

Maria Sterk en Van der Wal eindigden in Enschede op de tweede en derde plaats.