ENSCHEDE - FC Twente heeft zaterdagavond met enige moeite De Graafschap verslagen. In de Veste groeide Theo Janssen uit tot de grote man bij de kampioen door twee keer uit een vrije trap te scoren. FC Twente blijft daardoor gedeeld koploper met PSV.

FC Twente kwam al na acht minuten op voorsprong. Janssen was voor de eerste keer op de avond succesvol met een vrije trap.

De middenvelder draaide de bal laag om de muur en liet Boy Waterman kansloos. Kennelijk belemmerden medespelers het zicht van de doelman van De Graafschap.

Daarvoor al hadden de Doetinchemmers een aardige mogelijkheid gehad. Een kopbal van Vito Vormgoor ging maar net naast.

Later was er nog een prima schot van Rydell Poepon. De bal miste net het doel van Nikolai Michailov, terug na een wedstrijd geblesseerd te zijn geweest.

Kansen

Als verwacht had FC Twente aanvankelijk echter het beste van het spel, al was er na de openingstreffer vaak sprake van enige nonchalance.

Ondanks het ontbreken van aanvalsleider Bryan Ruiz, tot aan de winterstop geblesseerd, speelde de thuisclub aardig wat kansen uit.

Marc Janko stuitte op de vuisten van Waterman, Denny Landzaat zag een poging strandden in de handen van dezelfde doelman.

Landzaat

Landzaat stond opnieuw in de basis, hoewel Janssen na een schorsing van één duel was teruggekeerd. De oud-Feyenoorder speelde nu in plaats van Ruiz.

Ook Douglas was weer van de partij, na een straf wegens de rode kaart in het duel met AZ. Van de 'vaste' kern was naast Ruiz ook Dwight Tiendalli nog afwezig.

Daarom speelde Rasmus Bengtsson achterin. Hij kreeg de voorkeur boven Thilo Leugers, die de laatste weken Tiendalli had vervangen.

Aanspeelpunt

Na de hervatting had De Graafschap vaak het betere van het spel. Steeds meer leek FC Twente Ruiz, het rust- én aanspeelpunt in de aanval, te gaan missen.

Bovendien lijken de zware duels in de Champions League er flink te hebben ingehakt bij een aantal spelers. Niet voor niets zei trainer Michel Preud'homme onlangs dat Twente zonder de zware internationale programma's in eigen land nu meer punten zou hebben gehad.

De beslissing viel na ongeveer 70 minuten. Opnieuw scoorde Janssen uit een vrije trap.

Daarmee was het duel gespeeld. Na weken van blessureleed mocht Tiendalli vervolgens in de slotfase nog zijn rentree maken.