EINDHOVEN - Met een ruime overwinning op Heracles Almelo (5-2) heeft PSV revanche genomen voor de ontluisterende nederlaag van vorige week bij NAC Breda.

De ploeg van trainer Fred Rutten nam pas afstand van de Almeloërs nadat Peter Reekers in de zeventigste minuut met twee keer geel uit het veld was gestuurd.

De Eindhovenaren, die zich aan kop van de eredivisie handhaafden, verbloemden daarmee de problemen die ze momenteel achterin hebben.

Defensieve kwetsbaarheid

De defensieve zekerheid die PSV aan het begin van het seizoen kenmerkte, ontbreekt al een aantal weken.

Excelsior slaagde er enkele weken terug in twee keer te scoren in het Philips Stadion en vorige week schutterde de defensie van PSV opzichtig in Breda.

NAC profiteerde optimaal van die fouten en bezorgde PSV de tweede nederlaag van het seizoen (4-2).

Na het Europese succes woensdag tegen Sampdoria (1-2) gaf de ploeg van Rutten de doelpunten tegen Heracles opnieuw makkelijk weg.

Brutaal

Everton, de spits van de Almeloërs, hoefde zich beide keren nauwelijks in te spannen om doelman Andreas Isaksson te passeren.

Bij zijn eerste doelpunt, na bijna een halfuur spelen, kwam de Braziliaan eenvoudig voor Atiba Hutchinson. Hij kopte de bal uit een voorzet van Darl Douglas vervolgens keurig in de hoek: 0-1.

De voorsprong van Heracles was op dat moment niet eens onverdiend. De ploeg van trainer Peter Bosz voetbalde brutaal mee in Eindhoven en had voor het doelpunt van Everton al een aantal kansjes gehad.

De Braziliaanse spits profiteerde na ruim een uur spelen van een blunder van Orlando Engelaar.

De ervaren middenvelder treuzelde op de rand van zijn eigen strafschopgebied met de bal aan de voet en liet zich het speeltuig ontfutselen door Everton. De spits had de hoek vervolgens voor het uitzoeken.

Geflatteerd

Dat PSV toch de drie punten in eigen huis hield, had het in grote mate te danken aan Balázs Dzsudzsák en Ola Toivonen. De Hongaar tekende na 35 minuten voor de gelijkmaker en gaf de voorzetten waaruit Toivonen twee keer kon scoren.

Dzsudzsák kreeg bij zijn treffer overigens hulp van Heracles-doelman Remko Pasveer, die de bal onder zich door liet gaan (1-1).

Toivonen liep zich vijf minuten voor rust goed vrij in het strafschopgebied en bracht PSV op voorsprong (2-1).

Na de gelijkmaker van Everton leek PSV voor de tweede keer op rij op weg naar puntenverlies. De Eindhovenaren roken echter hun kans toen Reekers twintig minuten voor tijd rood kreeg.

Door treffers van Toivonen, Ibrahim Afellay en Marcus Berg boekte PSV een geflatteerde zege.