GRONINGEN - FC Groningen heeft vrijdagavond voor de achtste keer op rij in de eigen Euroborg gewonnen. Een helft lang hield Vitesse stand, maar na rust stelde de thuisclub snel orde op zaken en liep uit naar 3-0. In de slotfase kwam Vitesse nog even terug, maar het slotakkoord was voor de Groningers: 4-1.

Bij FC Groningen stond Petter Andersson na twee jaar knieblessureleed voor het eerst weer in de basis.

Maar de blijdschap over de terugkeer van Zweed maakte al gauw plaats voor schrik door de ongelukkige aftocht van Koen van de Laak. De middenvelder liep al snel een kwetsuur aan een knie op, die zich ernstig liet aanzien.

Sneeuwvrij

De grasmat in de Euroborg was sneeuwvrij gemaakt, maar door de vorst - tijdens de wedstrijd lag de temperatuur rond de tien graden onder nul - wel keihard. Toch slaagde de thuisclub er bij vlagen in heel aardig combinatievoetbal te laten zien.

Kort voordat Van de Laak uitviel, kopte Tim Matavz rakelings naast en na een kwartier was ook Dusan Tadic koppend gevaarlijk. Ook de derde Groningse kans kwam koppend tot stand, maar ditmaal knikte Matavz over.

Openingsfase

In de openingsfase was Vitesse voetballend niet minder, maar gaandeweg de eerste helft werd het balbezit van de Arnhemse formatie steeds kortstondiger. Toch bleek Vitesse gevaarlijk te kunnen worden. Ismail Aissati speelde zichzelf knap vrij, maar zag zijn schot op de lat eindigen.

Kort voor rust kwam FC Groningen wederom goed weg, Wiljan Pluim legde af op Dalibor Stevanovic, maar de Sloveen schoot rakelings naast. En na balverlies van Andreas Granqvist was ook Genaro Snijders niet in staat doelman Luciano te passeren.

Handige actie

In de tweede helft was een handige actie van Tadic voldoende voor Groningen om op voorsprong te komen. Gino Felixdaal haalde Serviër onderuit in het strafschopgebied. Andreas Granqvist benutte de strafschop, zijn zesde van het seizoen en achtste treffer in totaal.

Dat aantal bereikte even later ook Matavz. De Sloveen had daarbij wel het geluk dat Nemanja Matic bij het uitverdedigen de bal tegen hem aanschoot.

Twee minuten later maakte Andersson met een schitterend afstandsschot zelfs de 3-0. Even nog kwam Vitesse dichterbij via invaller Marcus Pedersen, maar ruim een minuut later had Tim Sparv de marge al weer hersteld.