ROTTERDAM - Joost Luiten en Christel Boeljon zijn verkozen tot de beste Nederlandse golfer en golfster van het jaar. Ze kregen vrijdagavond in Rotterdam de Golf Awards 2010 uitgereikt.

Luiten beleefde een topseizoen met zes keer een plek bij de beste tien in een toernooi van de Europese Tour.

Het leverde hem 905.441 euro prijzengeld op en daarmee verdiende hij meer dan welke andere Nederlandse profgolfer ooit. De 24-jarige Bleiswijker eindigde op de 28e plaats in ranglijst van de tour (Race to Dubai).

Boeljon

Boeljon liet dit jaar zeven keer een top 10-plaats noteren op de Ladies European Tour. Dat was goed voor de tiende plaats op de Europese ranglijst met een prijzengeld van 121.959 euro. Nog nooit eindigde een Nederlandse golfster zo hoog op de geldranglijst.

Luiten reageerde verheugd op zijn uitverkiezing. ''Het enige wat dit jaar ontbrak was een overwinning. Maar ik heb het afgelopen seizoen veel ervaring opgedaan om in 2011 wel een zege te behalen. Het geeft mij een zeer trots gevoel dat ik mij nu de beste mannelijke golfer van Nederland mag noemen.''

Tweede award

Boeljon was niet minder verguld met al haar tweede award. ''Ik ben zeer blij met deze blijk van waardering. Ik zal mijn uiterste best doen om in 2011 de award voor de derde opeenvolgende keer in de wacht te slepen'', zei de 23-jarige Beverwijkse.

De 14-jarige Charlotte Puts uit Weert ontving de award voor talent van het jaar. Elliot van der Veeke werd uitgeroepen tot coach van het jaar.