AMSTERDAM - De finale van de Daviscup wordt pas zondag beslist. Op de eerste dag hielden de tennissers van Servië en Frankrijk elkaar in Belgrado in evenwicht: 1-1.

Gaël Monfils mepte vrijdag de Serviër Janko Tipsarevic in de eerste enkelpartij in drie sets van de baan (6-1 7-6 6-0), vervolgens maakte Novak Djokovic gelijk door Gilles Simon weinig kans te geven (6-3 6-1 7-5).

Zaterdag volgt het dubbelspel, zondag staan er nog twee singles op het programma.

Moker

De start van Servië, dat voor het eerst de eindstrijd haalde, was vrijdag weinig hoopgevend. De dit jaar in de Daviscup ongeslagen Monfils gebruikte een moker om het zelfvertrouwen van zijn tegenstander weg te timmeren.

Voor Tipsarevic, in de halve eindstrijd tegen Tsjechië (3-2) nog de grote man aan Servische kant met twee winstpartijen, het in de gaten had stond hij voor een uitverkochte Belgrado Arena al een set achter (6-1).

Grote druk

Dat de Serviër onder grote druk stond, was aan het begin al duidelijk. Hij begon het duel met twee dubbele fouten en leverde vervolgens hoofdschuddend zijn opslagbeurt in.

Tipsarevic herstelde zich in de tweede set, die hij naar de tiebreak wist te tillen. Toen Monfils een omstreden punt in de beslissende reeks kreeg toegewezen, ontplofte bijkans de uitpuilende hal.

Tipsarevic veerde op, kwam met 4-3 voor maar Monfils haalde vervolgens vier games op rij binnen (6-7). Daarmee was het verzet van de nerveuze Serviër gebroken. Hij kreeg in de derde set geen game meer achter zijn naam.

Veerkracht breken

''De score lijkt op een eenvoudig duel te wijzen, maar het was zwaar'', zei Monfils na afloop. ''Ik moest me focussen op elk punt om hem te vernietigen. Dat was niet gemakkelijk. Ik moest hem niet alleen uit zijn ritme halen, maar ook zijn mentale veerkracht breken'', keek de Fransman terug.

Aan Djokovic was het daarna om de spanning in de finale terug te brengen. De nummer drie van de wereld was vooraf de torenhoge favoriet in het duel met Simon, de nummer 42 van de wereld.

Tsjonga

Frankrijk kon in Belgrado niet beschikken over Jo-Wilfried Tsonga, die het seizoen als dertiende op de wereldranglijst afsloot.

De eerste twee sets kende Djokovic geen problemen met de Fransman, 6-3 en 6-1. Pas aan het slot van de derde reeks kreeg Simon een beetje vat op het spel van zijn tegenstander.

Dubbels

Bij 4-5 werkte hij twee wedstrijdenpunten van de Serviër weg om vervolgens de stand op 5-5 te brengen. Het was uitstel van executie. Djokovic brak daarna door de opslag van Simon en liet zich de zege daarna niet meer ontglippen.

Zaterdag staan in Belgrado de dubbels Nenad Zimonjic/Viktor Troicki en Arnaud Clement/Michael Llodra tegenover elkaar.