ROTTERDAM - Feyenoord heeft vrijdag in De Kuip twee plannen gepresenteerd die de club in financieel opzicht vooruit moeten helpen.

Het gaat om een actie onder fans ('Supporters steunen Feyenoord') en om een campagne onder ondernemers ('Bedrijven steunen Feyenoord'). Het doel is om minimaal een miljoen euro per project te genereren.

Pim Blokland, voorman van de investeringsgroep Vrienden van Feyenoord (VvF), lichtte als een van de initiatiefnemers de plannen vrijdag toe.

Supporters kunnen zich voor tenminste 10 euro aansluiten bij de nieuwe vereniging SSF. Zodra gezamenlijk een miljoen euro is binnengehaald, krijgen de fans een participatie in de VvF. Daarmee kunnen ze op inspraak in het beleid van de club rekenen.

Ondernemers dienen tenminste een bedrag van 5010 euro in te leggen. Ook zij krijgen samen bij minimaal een miljoen euro een stem in de VvF.

Open brieven

Blokland heeft in twee open brieven de achterban en het bedrijfsleven opgeroepen Feyenoord financieel te ondersteunen. ''Uiteindelijk hebben wij in de Rotterdamse regio allemaal belang bij een goed presterend Feyenoord. Daar snakken wij allemaal naar.'' Feyenoord staat momenteel op de pijnlijke vijftiende plaats in de eredivisie.

Miljonair Blokland maakte eind oktober namens de VvF een kapitaalinjectie van 17 miljoen euro bekend. Daarmee verwierf de vermogende Vriendenclub 35 procent van de aandelen van Feyenoord. De VvF streeft naar een totale investering van ruim 30 miljoen euro, goed voor maximaal 49 procent van de aandelen.

Meerderheidsbelang

Feyenoord houdt altijd een meerderheidsbelang van 51 procent van de aandelen. In ruil voor de miljoenenhulp krijgen de geldschieters in februari 2011 minimaal twee zetels in de nieuwe raad van commissarissen.

Dankzij de kapitaalinjectie is de schuldenlast van Feyenoord verminderd tot 26 miljoen euro, waarvan 11 miljoen rentedragend is. Het negatieve vermogen bedraagt nu nog 18 miljoen.

Pas bij een positief eigen vermogen mag en wil de Rotterdamse club, die nog steeds in categorie 1 van de KNVB is ingedeeld, weer spelers op de transfermarkt gaan kopen. Het huren of vastleggen van transfervrije voetballers is wel toegestaan, mits Feyenoord daarbij binnen de (salaris)begroting blijft.

Afgelopen maandag werd de langverwachte eenwording van Feyenoord vrijwel afgerond. Amateurs, profs en het stadion gaan in 2011 als één organisatie verder, nadat ook de aandeelhouders deze maand daarmee akkoord zijn gegaan. Daarmee krijgt Feyenoord een veel efficiëntere en goedkopere huishouding.