AMSTERDAM - Zolang het toewijzingsproces niet verandert moet Engeland zich niet kandidaat stellen voor de organisatie van een WK. Dat stelt Andy Anson, de voorzitter van het mislukte Engelse WK-bid.

“Ik zou zeggen: maak je er niet langer druk om als sterke bids als het onze niet kunnen winnen”, zegt Anson tegen Sky Sports, daags nadat Rusland de voorkeur kreeg voor het WK 2018.

Engeland voelt zich diep vernederd dat het slechts twee stemmen kreeg van het 22 leden tellende uitvoerend comité van de FIFA, de inzet van stijlicoon David Beckham, premier David Cameron en prins William ten spijt.

Hervorming

“We hadden het beste bid, bleek uit het rapport van de inspectiecommissie. Van heel veel mensen hoorde ik dat we ook de beste presentatie hadden. Helaas telde dat niet mee.”

Een grondige hervorming van het proces van toewijzing is nodig, meent Anson. “Het is verkeerd dat 22 mensen bepalen waar het grootste sportevenement wordt gehouden."

"Dat geeft hun veel te veel invloed. Nu hoor ik uit verschillende hoeken dat de negatieve berichtgeving in de media over de FIFA ons bid heeft gedood.”

Anson noemt de winnaars Rusland en Qatar (dat het WK 2022 binnensleepte) ‘formidabele tegenstanders’. “Maar wij hebben een eerlijke en ethische campagne gevoerd. We gaan met opgeheven hoofd naar huis.”

Kranten

De Engelse kranten halen vrijdag flink uit naar de FIFA. ‘Sold’, kopt The Daily Mirror vrijdag in chocoladeletters. In het hoofdartikel stelt de krant dat Rusland en Qatar dankzij olie in de gunst van de FIFA zijn geraakt.

Tabloid The Sun opent met ‘Fixed’ en ‘They stink, it’s all over’, terwijl The Daily Star het houdt op ‘What a Fix.’ Nauwelijks gereserveerder is het ‘End of the world voor England’ van The Times.

“Meerdere leden van het uitvoerend comité van de FIFA hebben bevestigd dat deze berichtgeving heeft bijgedragen aan de vernedering van Engeland”, meldt The Guardian.

The Times bekritiseert het systeem van de verkiezing. ''Dat is veel te makkelijk te manipuleren en is te veel omgeven door geheimzinnigheid."