LISSABON - De loting voor het EK voetbal van 2004 leverde zondag in Lissabon een aantal interessante ontmoetingen op. Nederland - Duitsland natuurlijk, de kraker in groep D, maar er is ook de burenruzie tussen Portugal en Spanje in groep A en de confrontatie tussen Engeland en Frankrijk, op 13 juni in Lissabon.

Het toernooi wordt geopend door het gastland dat op 12 juni in Porto tegen Griekenland speelt. De Portugezen sluiten de eerste ronde af met een wedstrijd tegen Spanje, dat zich ternauwernood plaatste voor het EK. "Loting is loting. We respecteren alle tegenstanders en gaan er alles aan doen om de kwartfinales te bereiken'', reageerde Luis Felipe Scolari, bondscoach van Portugal. Volgens de Spaanse bondscoach Saez is zijn ploeg in de meest evenwichtige groep beland met naast Portugal ook Griekenland en Rusland. "Alle vier de landen hebben hetzelfde potentieel en even veel kans op het bereiken van de kwartfinales'', oordeelde Saez.

Groep B begint op 13 juni met het duel tussen Zwitserland en Kroatië, maar 's avonds zullen de ogen van de internationale voetbalwereld toch vooral gericht zijn op Lissabon waar titelverdediger Frankrijk op Engeland stuit. "Ik kijk echt uit naar dat duel. Het is een grote wedstrijd, zwaar maar mooi. Bovendien in het grootste stadion van Portugal'', zei bondscoach Eriksson van Engeland. Beide landen treffen elkaar in het voledig vernieuwde Estadio da Luz.

Ook de Franse verdediger Marcel Desailly, in de Engelse competitie uitkomend voor Chelsea, verheugt zich op de confrontatie. "Het is geen makkelijke, maar ook geen moeilijke loting. Het zit ertussen in. Het is vooral interessant omdat een aantal van onze spelers in Engeland voetbalt. Er zal in de kleedkamer volop over gepraat worden de komende maanden.'' Italië trof het van de toplanden wellicht het beste. Uit de koker kwamen Zweden, Denemarken en Bulgarije. "We wilden Frankrijk en Portugal ontlopen. Dat is gelukt'', reageerde bondscoach Trapattoni opgelucht.