TIRASPOL - Vooral door matige prestaties in uitwedstrijden is AZ uitgeschakeld in de Europa League. Na kansloze nederlagen bij BATE Borisov (4-1) en Dinamo Kiev (2-0) kwamen de Alkmaarders bij FC Sheriff niet verder dan 1-1. Omdat concurrent Kiev met 4-1 won bij BATE speelt AZ na de winterstop geen Europees voetbal meer.

In de eerste helft leek AZ op weg naar de eerste uitzege in groep E. De ploeg van coach Gertjan Verbeek had de wedstrijd onder controle en kwam nauwelijks in de problemen. Na rust zetten de Moldaviërs echter aan en vochten ze zich naar een punt.

Met de beweeglijke Kolbeinn Sigthorsson in de spits liepen de combinaties bij AZ ondanks het matige veld voor de pauze vrij soepel.

Rasmus Elm en Stijn Schaars verdeelden het spel op het middenveld en verdedigend hadden de Noord-Hollanders weinig te duchten van Sheriff.

Goed aanvalsspel

De ploeg uit het ministaatje Transnistrië ging in de eerste wedstrijd tegen AZ pas in de slotfase onderuit. Sheriff speelt met Oost-Europese vastigheid achterin. Voorin heeft het elftal een aantal Zuid-Amerikanen lopen die bij vlagen voor goed aanvalsspel zorgen.

AZ kwam na ruim een kwartier op voorsprong. Elm kreeg de bal gelukkig voor zijn voeten en bediende Brett Holman, die bekeken raak schoot.

Het was de eerste treffer van de Australiër in de Europa League. Sigthorsson was even later dicht bij een doelpunt, maar vond Sheriff-doelman Dmitri Stajila op zijn weg.

Beter voor de dag

Na rust kwam Sheriff een stuk beter voor de dag. In de 54e minuut kwam de thuisploeg verdiend op gelijke hoogte. Florent Rouamba haalde van ver uit en verraste Sergio Romero. De Argentijnse doelman grabbelde opzichtig naar de dwarrelende bal.

In de slotfase ging AZ nog op zoek naar drie punten, maar de overtuiging ontbrak. Het gebrek aan stootkracht nekte de ploeg eigenlijk in alle Europese uitwedstrijden. Over twee weken krijgt AZ nog de kans om het Europese avontuur thuis tegen BATE goed af te sluiten.

FC Sheriff - AZ