UTRECHT - FC Utrecht heeft donderdagavond de kans op een nieuwe stunt in de Europa League laten liggen. De ploeg van trainer Ton du Chatinier gaf in de ijskoude Galgenwaard tegen Napoli een voorsprong van 3-1 weg: 3-3. Daardoor zijn de domstedelingen met vier punten uit vijf duels uitgeschakeld in groep K.

Vanaf de eerste minuut gebeurde er van alles in de volle Galgenwaard, waarin eerder dit seizoen al het gerenommeerde Celtic met 4-0 sneuvelde.

Zowel FC Utrecht als Napoli moest winnen om in de race te blijven voor een ticket voor de knock-outfase in de Europa League.

Organisatie weg

In de gehaaste jacht op doelpunten viel de (defensieve) organisatie aan beide kanten soms volledig weg. De aanvallend ingestelde spelers hadden veelvuldig vrij spel.

Bij FC Utrecht profiteerde met name Ricky van Wolfswinkel, als schaduwspits rond aanvalsleider Frank Demouge, het meest van alle ruimte.

In de Italiaanse ploeg was topschutter Edinson Cavani (negen treffers in de Serie A) bij vlagen niet te stuiten. De 23-jarige Uruguayaan opende in de vijfde minuut het doelpuntenfestijn met een schitterende draaibal in de verre hoek, 0-1.

Van Wolfswinkel

Amper zestig tellen later was het alweer gelijk dankzij Van Wolfswinkel die van dichtbij een scherpe voorzet van Dries Mertens handig achter doelman Morgan de Sanctis tikte, 1-1.

Met dank aan doelman Michael Vorm, die enkele knappe reddingen verrichtte op Napolitaanse afstandschoten, bleef het enerverende duel tot aan de 28e minuut in evenwicht. Daarna nam FC Utrecht het initiatief.

Eerst benutte Van Wolfswinkel een strafschop nadat verdediger Tim Cornelisse was gevloerd, 2-1. Zeven minuten later kopte Demouge van dichtbij raak uit een voorzet van Mertens, 3-1.

Die veilige marge kon de thuisploeg niet tot de rust vasthouden. Het was opnieuw Cavani, die een solo koelbloedig afrondde nadat centrale verdediger Jan Wuytens was gestruikeld, 3-2.

Hoogste versnelling

Het duel ging na de rust in de hoogste versnelling door. Door het uitvallen van Jacob Lensky (Barry Maguire) en aanvoerder Michael Silberbauer (Gianluca Nijholt) speelde FC Utrecht in het laatste half uur met een sterk gewijzigd middenveld. De thuisploeg bleef evenwel gelijkwaardig aan de Italiaanse subtopper.

Nadat Demouge en Edouard Duplan door doelman De Sanctis van scoren waren afgehouden, mocht ook Napoli een (dubieuze) strafschop nemen na een ogenschijnlijk lichte charge van Alje Schut, die hij bovendien ook nog buiten het eigen strafschopgebied beging. Opnieuw Cavani liet Vorm in de 69e minuut kansloos, 3-3.

Grimmige slotfase

Daarna kregen beide onvermoeibare ploegen kansen op de noodzakelijke winst in de bij vlagen grimmige slotfase. Met het nodige geluk bleef FC Utrecht een onverdiende nederlaag bespaard. De kans op overwinteren in Europa was niettemin verdwenen.