ZÜRICH - Premier Mark Rutte heeft meteen nadat bekend werd dat Rusland het WK voetbal in 2018 mag organiseren, de winnaar gefeliciteerd via Twitter.

''Ons WK-bid voor 2018 heeft het helaas niet gehaald. Bij sport kan er maar één de winnaar zijn: Rusland, gefeliciteerd!", aldus Rutte.

''Het is wel jammer. Toch vind ik dat we het heel goed gedaan hebben. We hadden de beste presentatie. Dat vond ik echt."

"Bill Clinton was hier om het bid van Verenigde Staten te promoten. Ook hij vond dat we ons heel goed hebben onderscheiden. We zijn de uitdaging aangegaan maar hebben helaas verloren. Toch verlaten we met opgeheven hoofd Zürich", zegt de premier.

Gullit

Ruud Gullit, voorzitter van het HollandBelgium Bid zei te balen van het feit dat de organisatie van het toernooi aan Nederland en België voorbij gaat.

''We hebben een goed bid neergezet. De presentatie stond als een huis. Blijkbaar vond het uitvoerend comité het niet goed genoeg.''

''Ik moet de winnaars, Rusland en Qatar, feliciteren. Wij hebben er alles aan gedaan. Het zij zo. Ik ga niet praten over anderen. We hebben gewoon een goed bid gedaan.''

''Ik had vandaag toch het gevoel dat het wel eens zo zou kunnen zijn. Ik ben nu toch wel nieuwsgierig hoe dichtbij we waren'', aldus Gullit.

Been

Volgens Harry Been, topman van het HollandBelgium Bid, kan Nederland met opgeheven hoofd verder. "We zijn in de finaleronde gekomen met drie kandidaten. Engeland is al in de eerste ronde afgevallen."

"Dat het Rusland is geworden, is voor mij een grote verrassing. Dat had ik totaal niet verwacht. Er zijn twee winnaars, Rusland en Qatar. Ik ga ervan uit dat het eerlijk is gebeurd.''

Minister Edith Schippers (Sport) is eveneens teleurgesteld dat Nederland het WK niet mag organiseren. ''Laten we het WK dan maar gaan winnen'', aldus Schippers vanuit Zürich, dat donderdag volgens haar sidderde van spanning.

Lof

Sport is mooi en sport is soms hard, stelt ze. ''Felicitaties aan Rusland. En het mooie aan sport is toch dat er maar één kan winnen.''

De sportminister is trots op het Nederlandse bid en heeft lof voor Ruud Gullit en zijn team. ''Nederland is een sportland en wordt dat wat mij betreft nog meer. Het organiseren van een groot sportevenement hoort daar bij. De Olympische Spelen is het volgende doel om binnen te halen'', aldus Schippers.

Lees alles over de toewijzing op NUsport

Lees alle Twitterberichten over het WK op NUlive