ZÜRICH - Rusland heeft de FIFA een miljoenenwinst in het vooruitzicht gesteld als de leden van het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond donderdagmiddag het WK van 2018 niet aan Engeland, Spanje/Portugal of Nederland en België toewijzen.

''Met een WK in Rusland boort de FIFA nieuwe markten aan'', beloofde Alex Sorokin tijdens de Russische presentatie aan de 22 stemgerechtigde leden van de wereldvoetbalbond. De secretaris van het Russische bid kreeg bijval van sportminister Vitali Moetko.

''We investeren al een miljard dollar in de Olympische Spelen van Sotsji'', zei hij. ''Bij een WK pakken we nog veel groter uit.''

Berlijnse muur

Moetko: ''In het westen van Europa zijn al tien wereldkampioenschappen gehouden. De muur in Berlijn is al lang geleden omgevallen. Het oosten van Europa verdient ook wel eens een WK. Een mondiale eindstrijd zou de harten van 145 miljoen voetballiefhebbers openen.''

De 22 leden van het uitvoerend comité van de FIFA houden donderdagmiddag een geheime stemming over de wereldkampioenschappen van 2018 en 2022. FIFA-baas Sepp Blatter maakt even na vier uur de winnaars bekend. Qatar, Verenigde Staten, Australië, Japan en Zuid-Korea zijn in de race voor het WK van 2022.