ZÜRICH - Premier Mark Rutte heeft samen met zijn Belgische collega Yves Leterme donderdagochtend tegenover de 22 belangrijkste FIFA-leden benadrukt dat beide Lage Landen alle beloften voor de organisatie van het WK voetbal in 2018 kunnen waarmaken.

''We kunnen tegemoetkomen aan alle wensen van de FIFA'', zei Rutte. ''Want we zijn ook in financieel opzicht sterke landen'', zorgde Leterme voor bijval.

Voor de 22 leden van het uitvoerend comité van de FIFA is het heel belangrijk dat de overheden het plan van de kandidaten voor het WK steunen.

Media

De internationale media hebben de presentatie van het gezamenlijke bid van Nederland en België voor het WK van 2018 aan het uitvoerend comité van de FIFA bijzonder goed ontvangen.

''Indrukwekkend en van grote klasse'', stelde een reporter van het grote persbureau Reuters. ''Dit was echt heel leuk en goed'', oordeelde een Franse journalist van het Franse persbureau AFP. Honderden journalisten uit vele landen volgden de presentatie in een groot perscentrum in Zürich.

Veel van hen vonden het prachtig hoe vooral Ruud Gullit, Johan Cruijff en Guus Hiddink zich tegenover de FIFA-leden presenteerden.

''Deze presentatie gaat eindelijk eens over voetbal. Jullie hebben het begrepen'', zei een Engelse verslaggever tegen een woordvoerder van de KNVB, die even later ook de complimenten van reporters uit Italië, Duitsland en Spanje ontving.

Geheime stemming

De 22 leden van het uitvoerend comité van de FIFA bepalen donderdagmiddag tijdens een geheime stemming wie de mondiale einronden van 2018 en 2022 mogen houden.

Nederland en België concurreren met Engeland, Rusland en Spanje/Portugal, die donderdag ook nog hun plannen bij het uitvoerend comité van de FIFA presenteren. Verenigde Staten, Australië, Japan, Zuid-Korea en Qatar willen het WK van 2022 organiseren.

Sepp Blatter maakt de uitslag donderdagmiddag even na 16.00 uur bekend.

Lees alles over de toewijzingen op NUsport

Volg de reacties op de toewijzingen van de WK's op NUlive

Presentatie FIFA