GENUA - PSV blijft ook na de winterstop actief in Europa. De Eindhovenaren stelden woensdag een plek in de knock-outfase veilig door Sampdoria met 2-1 te verslaan.

 De laatste groepswedstrijd op 16 december tegen het eveneens geplaatste Metalist Charkov gaat slechts om de eerste plaats in de poule.

PSV had in Genua aan een punt genoeg om zich te kwalificeren, maar dat werden er uiteindelijk zelfs drie door een doelpunt vlak voor tijd van Ola Toivonen.

De Zweed had de Brabanders vlak na rust ook op gelijke hoogte met 'Samp' gebracht. ''Uiteindelijk zijn we terecht door'', aldus trainer Fred Rutten.

Reactie

Rutten verwachtte in Genua een reactie van zijn ploeg na de onthutsende nederlaag vrijdag bij NAC Breda (4-2). De Eindhovenaren speelden in Breda vooral na rust ver onder de maat.

Rutten voerde twee wijzigingen door in zijn opstelling. Stanislav Manolev, hersteld van een slepende liesblessure, mocht weer eens in de basis beginnen. Orlando Engelaar keerde terug op het middenveld. Een en ander ging ten koste van Otman Bakkal en Jeremain Lens.

Rutten zag dat zijn ploeg voor rust weinig goed deed. De Eindhovenaren kwamen tot niet één goede aanval.

''We kwamen er heel moeilijk uit en waren slordig in de passing. Dat had ook te maken met de tegenstander. Sampdoria speelde on-Italiaans, ze zetten ons heel vroeg onder druk'', aldus de oefenmeester.

Licht

De eerste helft duurde overigens maar liefst 54 minuten. Scheidsrechter Markus Strömbergsson uit Zweden legde de wedstrijd in de 22e minuut stil nadat een deel van het licht in het stadion Luigi Ferraris was uitgevallen.

Het duurde acht minuten voordat Strömbergsson vond dat er weer voldoende stadionlampen aan stonden.

De nummer acht van de Serie A nam enkele minuten voor rust een voorsprong. Giampaolo Pazzini kwam knap voor Wilfred Bouma en kopte de bal uit een voorzet van Reto Ziegler op fraaie wijze achter doelman Andreas Isaksson: 1-0.

Dreiging

Zoals wel vaker dit seizoen wisselde PSV een zwakke eerste helft af met een aardige tweede. Bij het eerste moment van dreiging was het meteen raak voor de Brabanders.

De Italiaanse defensie zag Toivonen in de 51e minuut volledig over het hoofd, waardoor de Zweed op aangeven van Ibrahim Afellay de gelijkmaker mocht inkoppen: 1-1.

Met het benodigde punt op zak kreeg PSV wat meer grip op de wedstrijd, al was Massimo Volta kort na het doelpunt van Toivonen dicht bij een tweede Italiaanse treffer.

Beslissing

Nadat Guido Marilongo in de slotfase met zijn tweede gele kaart uit het veld was gestuurd, pakte PSV zelfs de volle buit. Dankzij Toivonen zette de ploeg van Rutten ook de derde uitwedstrijd in de groep in winst om: 1-2.

Met dertien punten uit vijf duels beschikt PSV over fraaie cijfers. De Eindhovenaren kunnen zich over twee weken zelfs een kleine nederlaag tegen Metalist permitteren om eerste in de groep te worden.